Dobrowolne poddanie się karze

• Autor wątku Autor wątku laptop90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

laptop90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
byłem sprawcą potrącenia pieszej, postanowiłem dobrowolnie poddać się karze (wyrok w zawieszeniu na 3 lata, grzywna oraz kurator). Moja sprawa będzie rozpatrywana (zostanę skazany w przyszłym tygodniu). Czy jest możliwość, abym zmienił jeszcze ten wyrok? Bardzo zależy mi na tym aby zrezygnowano w moim wyroku z dozoru kuratora. Kare grzywny juz zapłaciłem, do wszystkiego się przyznałem, uczę się dziennie oraz pracuję, lecz myślę o wyjeździe za granicę a dozór kuratora będzie stanowić pewien problem ...
Pozdrawiam

Do chwili wyrokowania możesz np. wycofać się ze zgody na skazanie bez rozprawy co spowoduje że wnioski co do kary przestaną być aktualne.
Jeśli jednak w chwili czynu nie miałeś ukończonych 21 lat to przy karze pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem wykonania kary kurator jest obowiązkowy.

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Do 22 lat brakowało mi 2 miesięcy ...
Jest jakaś szansa na wyrok bez kuratora?

Ostatnia edycja:
Napisałem pismo, w którym bardzo solidnie uargumentowałem dlaczego nie chciałbym mieć dozoru kuratora. Sąd po uzyskaniu zgody prokutora wymierzył mi wyrok bez tej kary, uzasadniając, że od początku moje zachowanie było godne uwagi (odwiedziny poszkodowanej, interesowanie się jej stanem zdrowia itd.itp.) - warto więc walczyć ;)

Powrót