Dobrowolne poddanie sie karze

• Autor wątku Autor wątku Markoo12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Markoo12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!!!Mam kilka pytan(postaram sie to zrozumiale napisac)

1.Dzisiaj otrzymałem pisemny wyrok z art.278-ok dwa miesiace temu bylem przesłuchiwany na policji w tej sprawie.Prokurator zaproponował 10misiecy pozbawienia woln. na okres proby 3 lat,oraz grzywne w wymiarze 40 stawek dziennych-jedna stawka w kwocie 20zł,a nastepnie na rzecz Skarbu Państwa koszty sądowe,a to opłatę w kwocie (.....)oraz wydatki w kwocie90,00zł.

Ad1.Moje pytanie brzmi tak-czy muszę odrazu wpłacac te pieniadze-ile mam czasu-czy jest mozliwosc spłacenia tych kwot na raty-jesli tak to gdzie musze sie zwrócic z pismem o rozłozenie.

Mam jeszcze przed soba dwa bardziej powazne zazuty-pobicie oraz grozby karalne(wszystko pod wplywem alkocholu)-Prokurator rowniez zgodzil sie na dobrowolne poddanie sie karze-jest mozliwosc ze wyjde cało z tego....Tylko nie piszcie o świstaku i jego sreberkach. Pozdrawiam. dziekuje za szczerąodpowiedz.

ad 1 - przyjdzie z sądu wezwanie, by te należności sądowe uiścić na rachunek sądu (lub w kasie sądu) w terminie 30 dni od otrzymania tego wezwania,
ad 2 - jest możliwość spłaty ratalnej (przez 1 rok, w zupełnie wyjątkowych sytuacjach nawet przez 3 lata) ale jest to możliwe po wydaniu przez sąd stosownego postanowienia. Tak też z wnioskiem o rozłożenie na raty należy zwrócić się do sądu, który orzekał w tej sprawie.

Powrót