Dobrowolne powtarzanie klasy

• Autor wątku Autor wątku Youliayou
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Youliayou

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jestem w 1 klasie LO, ale nie jestem zadowolona z profilu i ze szkoły, próbowałam zmienić szkołę, do której jeszcze na początku roku by mnie bez problemu przyjęli, ale teraz już nie ma żadnych miejsc i przede mną jest jeszcze kilka osób w kolejce w razie zwolnienia sie jakiegoś miejsca. Poszłam rok wcześniej do szkoły i jestem w wieku przyszłorocznych pierwszoklasistów, poza tym w tej szkole niczego sie nie nauczyłam i bardzo mi zależy, żeby sie przenieść, przy tym uczę sie dosyć dobrze i w tym największy problem, bo nie ma takiej możliwości, żebym nie zdała. Czy jest ogólne możliwość dobrowolnego powtarzania klasy, czy mozna pójść do pierwszej klasy mając już jedno świadectwo????, Chcę tylko wiedzieć czy ogólnie sie tak da, jestem w 100% pewna tego, ze chce powtórzyć rok!!!

Ja jestem w podobnej sytuacji, tylko ze w klasie drugiej I chce ukonczyc ta szkole I w przyszlym roku szkolnym isc do klasy druugiej znowu do innej szzkoly na inny profil. Dyrektor ogolnie chcialby mnie przyjac, ale Sam nie wie czyto mozliwe bo to tak jakby powtarzanie roku mimo jego zdania, wiec ma sie pytac w kuratorium i czekam na od powiedz

Po pierwsze, w LO nie ma, żadnych profili, jest tylko kształcenie ogólne.
Po drugie, nie ma możliwości powtarzania klasy po uzyskaniu promocji, nie ma takiej możliwości nawet wtedy gdy sama wyrazisz taką wolę. Twój wiek też tu nie ma żadnego znaczenia.
I wreszcie co można zrobić.
Uzyskać promocję do klasy drugiej w tej szkole, a następnie zaraz po otrzymaniu świadectwa złożyć wniosek do dyrektora nowej szkoły o przyjęcie do klasy II.

Tu znajdziesz wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania " Rozporządzenie w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych"

po rozmowie z dyrektorem okazało się, że jest to możliwe, więc zrobię tak od września

trud napisał:
po rozmowie z dyrektorem okazało się, że jest to możliwe, więc zrobię tak od września

Chciałbym poznać podstawę prawną takiej decyzji dyrektora szkoły. Jak dla mnie mocno naciągane.

Powrót