dobrowolne umorzenie udziałów z czystego zysku w sp. z o.o. a podatek dochodowy/vat

• Autor wątku Autor wątku adamosiewos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamosiewos

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Zastanawiam się nad następującą sytuacją:
W spółce z o.o. planowane jest umorzenie udziałów jednego ze wspólników (os. fizycznej) z czystego zysku (jest zgoda wszystkich i wystarczający zysk na kapitale zapasowym).
Postanowiono jednocześnie, że w ramach umorzenia udziałów wspólnika nie zostaną mu wypłacone pieniądze tylko przekazany samochód, który stanowi majątek spółki.
Zakładając, że wartość nominalna udziałów to 30 tys. zł (rynkowa niewiele większa), a wartość rynkowa samochodu 50 tys. zł, myślałem, że wspólnika wychodzącego ze spółki będzie obowiązywał tylko 19% podatek od zysków kapitałowych, a spółka winna jedynie dokonać stosownego przeksięgowania w swoich księgach rachunkowych.
Jednakże doczytałem, że w przypadku umorzenia udziałów w zamian za wynagrodzenie w formie niepieniężnej będziemy mieli do czynienia z VATem.

I tu pojawia się moje pytanie jak to ugryźć? Spółka powinna wystawić fakturę na ten samochód i przyjąć, że zostało to opłacone udziałami o określonej wartości? Wspólnik powinien dopłacić te 20 tys., do brakującej ceny rynkowej samochodu brutto? Osobno sporządzić jeszcze stosowną umowę sprzedaży, dzieląc umorzenie udziałów na 2 czynności (uchwała o umorzeniu + umowa sprzedaży/ew. zamiany)?

Powrót