Dobrowolne wypisanie z UP

• Autor wątku Autor wątku Damaharleyowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damaharleyowa

Witam!

Mam taką zagwostkę, a mianowicie czy jeżeli na własne żądanie wypiszę się z obecnego Urzędu Pracy to czy mogę zarejestrować się od razu w UP w innym mieście?
Czy też za karę zawieszą mnie na 6 bitych miesięcy?:D Byłam dziś w urzędzie i Pani powiedziała, że niby tak można.....(przynajmniej ja tak zrozumiałam)I postanowiłam napisać i się upewnić :P

Możesz, ale aby dokonać rejestracji w innym UP musisz posiadać meldunek na terenie jego działania.

Kosssz napisał:
Możesz, ale aby dokonać rejestracji w innym UP musisz posiadać meldunek na terenie jego działania.

No urodziłam się w Gdańsku ,więc meldunek jest stały tam, a obecnie jestem zameldowana tymczasowo w miejscu w którym aktualnie przebywam, w tym urzędzie co się chcę z niego wynieść :P

Ostatnia edycja:
Gdzie posiadasz meldunek stały? Jaki powiat?
Gdzie jesteś zameldowana na pobyt czasowy? Jaki powiat?
W jakim UP chcesz się zarejestrować? Jaki powiat?

Stały w Gdańsku, na pobyt czasowy Krosno(podkarpacie) a chcę z powrotem w Gdańsku(chodzi o ubezpieczenie głównie)

Damaharleyowa napisał:
chcę z powrotem w Gdańsku(chodzi o ubezpieczenie głównie)
Możesz... jednak PUP to nie ubezpieczyciel. "Darmowe" ubezpieczenie zdrowotne dla bezrobotnych to przywilej w przypadku braku pracy, natomiast nie może być jedynym powodem rejestracji.
Za to "darmowe" ubezpieczenie płaci reszta społeczeństwa.

Kosssz napisał:
Możesz... jednak PUP to nie ubezpieczyciel. "Darmowe" ubezpieczenie zdrowotne dla bezrobotnych to przywilej w przypadku braku pracy, natomiast nie może być jedynym powodem rejestracji.
Za to "darmowe" ubezpieczenie płaci reszta społeczeństwa.

Ty wiesz jak na podkarpaciu ciężko z robotą?:) Nic nie mają w Gdańsku ostatnim razem jak byłam robiłam staż z UP :>

Damaharleyowa napisał:
Ty wiesz jak na podkarpaciu ciężko z robotą? Nic nie mają w Gdańsku ostatnim razem jak byłam robiłam staż z UP :>
Powtarzam... darmowe ubezpieczenie zdrowotne w PUP nie może być jedynym powodem rejestracji.
Damaharleyowa napisał:
Stały w Gdańsku, na pobyt czasowy Krosno(podkarpacie) a chcę z powrotem w Gdańsku(chodzi o ubezpieczenie głównie)
Gdzie faktycznie aktualnie mieszkasz?

Ostatnia edycja:
Czyli chcesz się wyrejestrować na własny wniosek z UP na podkarpaciu i zarejestrować zaraz w UP w Gdańsku, tak?

Piszesz, ale niejasno, dlatego dopytuję.
A wracając do sprawy, możesz tak zrobić. Nie będzie problemu z rejestracją w innym PUP.

W sumie sama jestem zakręcona w tym temacie więc dość nieprecyzyjnie mogłam to napisać :) Bardziej mi na czasie zależy :P

Powrót