Dobrowolne zniesienie alimentów

• Autor wątku Autor wątku BuniaWodiego
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BuniaWodiego

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry
Poszukuję informacji dot. zniesienia obowiązku alimentacyjnego. Była żona mojego męża chce zrezygnować z alimentów zasądzonych na nią a dorosły już syn z alimentów na niego zasądzonych. Kto powinien wnieść o to do sądu, aby koszty były jak najniższe albo żadne i żeby nie odbyła się rozprawa. Coś czytałam, że jest coś takiego jak ugoda ale już nie mogę znaleźć informacji co i jak. Będę wdzięczna za pomoc

W polskim prawie nie ma czegoś takiego jak zrzeczenie się alimentów.

Masz dwa wyjścia:
1. Dogadać się i nie płacić, ale zawsze istnieje ryzyko, że coś się "odwidzi" i okaże się, że masz dług;
2. Składasz wniosek do sądu pozew o uchylenie alimentów.

BuniaWodiego napisał:
Była żona mojego męża chce zrezygnować z alimentów zasądzonych na nią a dorosły już syn z alimentów na niego zasądzonych. Kto powinien wnieść o to do sądu, aby koszty były jak najniższe albo żadne i żeby nie odbyła się rozprawa. Coś czytałam, że jest coś takiego jak ugoda ale już nie mogę znaleźć informacji co i jak.
Zobowiązany (ojciec/były mąż) powinien złożyć do sądu dwa oddzielne pozwy o uchylenie obowiązku alimentacyjnego (jeden gdzie pozwanym jest była żona a drugi gdzie pozwanym jest syn). Właściwy miejscowo jest sąd rejonowy właściwy dla miejsca zamieszkania danego pozwanego. Pani mąż może wnosić o zwolnienie od opłaty sądowej w obu przypadkach. Można wnieść o przeprowadzenie rozprawy zdalnej i o rozpoznanie pod nieobecność powoda.

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
Zobowiązany (ojciec/były mąż) powinien złożyć do sądu dwa oddzielne pozwy (jeden gdzie pozwanym jest była żona a drugi gdzie pozwanym jest syn) do sądu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Pani mąż może wnosić o zwolnienie od opłaty sądowej w obu przypadkach. Można wnieść o przeprowadzenie rozprawy zdalnej i o rozpoznanie pod nieobecność powoda.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
A co z wszelkimi internetowymi informacjami, że można podpisać ugodę przesądowa,czy coś takiego? Czytałam, że dzięki takiej ugodzie ewentualne koszty są dużo niższe .

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

BuniaWodiego napisał:
A co z wszelkimi internetowymi informacjami, że można podpisać ugodę przesądowa,czy coś takiego?
To prawda. Można spróbować zawrzeć w tym zakresie ugody przed mediatorem na podstawie umów o mediację. Koszty takich mediacji strony ustalają wzajemnie z mediatorem. Każda z tych ugód wymagać będzie jeszcze zatwierdzenia przez sąd właściwy do rozpoznania sprawy. Wniosek o zatwierdzenie ugody jest wolny od opłat. Sąd może odmówić zatwierdzenia ugody zawartej przed mediatorem.

Powrót