Dobry chłopak

• Autor wątku Autor wątku rix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rix

Użytkownik
Odpowiedzi
37
"Zgodnie z art. 4 ustawy meldunkowej obowiązek meldunkowy polega między innymi na zameldowaniu się w miejscu pobytu stałego lub czasowego. Z kolei w myśl art. 10 ust. 1 ww. ustawy osoba, która przebywa w określonej miejscowości pod tym samym adresem dłużej niż trzy doby, jest obowiązana zameldować się na pobyt stały lub czasowy najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia przybycia. Jak więc wynika z powyższych przepisów, zameldowanie się nie jest uprawnieniem lecz obowiązkiem. Z kolei z przepisu art. 9 ust. 2b wskazującego, iż zameldowanie w lokalu służy wyłącznie celom ewidencyjnym i ma na celu potwierdzenie faktu pobytu w tym lokalu wynika, w sposób jednoznaczny, iż zameldowanie nie jest zależne od prawa do lokalu ani też od zgody właściciela lokalu na zameldowanie. Celem ewidencji ludności jest jedynie odzwierciedlenie przez właściwe organy w stosownym rejestrze danych faktycznych o rzeczywistym zamieszkiwaniu i przebywaniu osób pod danym adresem. Rejestracja meldunkowa nie jest źródłem jakichkolwiek praw majątkowych w tym do własności lokalu, w którym zostało dokonane zameldowanie. Dlatego też podstawę do zameldowania powinno stanowić ustalenie, czy osoba zgłaszająca przebywa pod danym adresem. Natomiast wyrażenie zgody przez właściciela nieruchomości (czy też w danym przypadku najemcy) na zameldowanie ma tylko takie znaczenie, że organ w takiej sytuacji z reguły nie dokonuje zameldowania poprzez podjęcie czynności materialno – technicznej, ale poprzez wydanie na podstawie art. 47 § 2 ustawy meldunkowej stosownej decyzji."

Moje pytanie brzmi:
Zgodnie z tym prawem do jakiego organu mam się udać i co ze sobą wziąć jeśli jestem nie zameldowany nigdzie,a mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu?
Jaki okres czasu muszę tam mieszkać,żeby uzyskać stały meldunek i co z właścicielem,który mi to mieszkanie wynajmuje?

Bez zgody właściciela nikt cię nie zamelduje.

A odpowie mi na to pytanie ktoś inny?

III AZP 28/92 - Uchwała Składu Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego z 1993-02-11
(...)
Mając na uwadze konstytucyjną ochronę własności, a także niedopuszczalność ograniczenia korzystania z własności inaczej niż przepisem ustawy expressis verbis taki skutek przewidującej, Sąd Najwyższy w obecnym składzie odrzuca możliwość interpretacji ustawy o ewidencji ludności w sposób, jaki mógłby ograniczyć uprawnienia właściciela.(...)

czyli nie mogę się starać o zameldowanie na pobyt stały w wynajmowanym mieszkaniu według Ciebie rubbermaid?

Powrót