Dobry interes twórcy

• Autor wątku Autor wątku tonfa_bot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tonfa_bot

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam, szukam odpowiedzi na pytanie, czy jeśli jestem autorem utworów, które nabył ode mnie ktoś, kto w przeszłości popełnił wobec mnie przestępstwa i popełnia je nadal (naruszenie nietykalności, groźby wobec mnie i rodziny, stalking), to czy jako pokrzywdzony jego poniżającym zachowaniem mogę uznać umowę z tym człowiekiem za nieważną z powodu krzywdy psychicznej i fizycznej, jakiej od niego doświadczam?
Czy ze względu na moją reputację lub istotny interes twórczy jego zachowanie może być podstawą do unieważnienia umowy ze mną jako autorem (bo np. "krwawi mi serce", które włożyłem w wykonywane utwory)?

Nawet jeśli zapłatą za utwory było wyleczenie uszkodzonego przez nich ciała (miał współsprawców), a nie pieniądze? Czy to nie jest wyzysk?

tonfa_bot napisał:
... Czy ze względu na moją reputację lub istotny interes twórczy jego zachowanie może być podstawą do unieważnienia umowy ze mną jako autorem (bo np. "krwawi mi serce", które włożyłem w wykonywane utwory)?
Pojęcie istotnego interesu twórczego nie jest zdefiniowane i ma bardzo szeroki zakres. W razie sporu będziesz musiał dowieść tego naruszenia.
zabiak napisał:
... umowa jest umowa.
Wypowiadasz się w temacie o którym nie masz zielonego pojęcia. Prawo autorskie ma wyjątek od tej zasady. Jesli wydaje Ci się, że zakładając kolejne konta na FP cokolwiek zdziałasz to mylisz się.

Ostatnia edycja:
Powrót