Dochód a ulga na dziecko

• Autor wątku Autor wątku alicjaaa2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alicjaaa2

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam
Jak to wygląda, kiedy jedno z małżonków, żona ma działalność gospodarczą zryczałtowaną, natomiast mąż chciałby skorzystać z ulgi na dziecko - mają tylko jedno dziecko 12letnie a przychód męża to ponad 98 500 zł. Nie ma rozdzielności majątkowej. Czy ta kwota uprawnia do ulgi.

Ostatnia edycja:
Tak. (zakładam, że żona nie ma innych dochodów oprócz działalności).

Witam, czy ktoś mi pomoże, bo wychodzi mi kwota do zapłaty, a znajomi mają nadzieję na zwrot z ulgi jednak przekroczyli limit, może są jakieś obejścia tego?
przychód- 50814,10
koszty- 3600,00
zaliczka- 1243,00
społeczne- 6832,80
zdrowotne-3958,31
małżonek:
przychód- 88337,78 + inne 1384,00
koszty- 3600,00
zaliczka-5386,00 + 167,00
spoleczne- 9846,98
zdrowotne- 5577,89

bede wdzieczna za kazda sugestie i ewentualne potwierdzenie ze jednak nic nie da sie z tego wyciagnac

Jeżeli mają jedno, zdrowe dziecko - ulga na dziecko się nie należy.

Pan_robotnik napisał:
Tak. (zakładam, że żona nie ma innych dochodów oprócz działalności).
witam. dziękuję za inf. Ale mając taki dochód z umowy o pracę i zlecenia łącznie 98 500 można skorzystać z ulgi na dziecko, rozliczenie jest osobne z uwagi na to że drugi z małżonków osobno się rozlicza z działalności ryczałtowej. czy nie jest to przychód/dochód który dyskwalifikuje możliwość rozliczenia zgodnie z przepisami?

Działalność na ryczałcie nie dyskwalifikuje, nie liczy się tez do limitu 112 tys.

czyli zgodnie z przepisami mogę skorzystać z ulgi na jedno dziecko - będąc w związku małżeńskim, pomimo osobnego rozliczenia przy tym dochodzie uzyskanym?

Pan_robotnik napisał:
Działalność na ryczałcie nie dyskwalifikuje, nie liczy się tez do limitu 112 tys.

czyli zgodnie z przepisami mogę skorzystać z ulgi na jedno dziecko - będąc w związku małżeńskim, pomimo osobnego rozliczenia przy tym dochodzie uzyskanym?

Tak, jeżeli jako małżonkowie nie przekroczycie limitu 112. tys.
Nie ma znaczenia ani wspólne czy osobne rozliczenia, intercyza itp.

Powrót