dochód na członka rodziny

• Autor wątku Autor wątku sesit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sesit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mam 20 lat, w przyszłym roku planuję rozpocząć studia.
Od 2 lat mam swoje dochody, nie mieszkam z rodzicami, nie jestem też już zameldowana razem z nimi.
Nie jestem mężatką, nie mam dzieci.
Chciałabym ubiegać się o stpendium, czy bezwzględnie do 25 roku życia muszę
wliczać w dochód na członka rodziny zarobki moich rodziców?
Jeżeli tak, to czy rodzice mają prawo odmówić mi dostępu do ich zeznania
o dochodach, czy mogę też sama wystąpić o taki wniosek?

Pracuje Pani, osiąga dochody i z nich się utrzymuje. Jest Pani samodzielna.Skąd zatem ten pomysł,że do swoich dochodów ma Pani doliczać dochody rodziców?

pytałam w dziekanacie, i pani powiedziała że skoro nie mam 25 lat to przecież musze być na utrzymaniu rodziców, i potrzebuję takiego zaświadczenia. No ale nie chce opierać się tylko na kompetencjach tej pani, dlatego pytam... szukałam i internecie trochę na ten temat, i doczytałam się ze do składu rodziny nie wlicza się tylko osoby zamężnej poniżej 25 roku życia..

Musi Pani a niby dlaczego?
Co prawda na rodzicach ciąży obowiązek utrzymywania uczącego się dziecka do ukończenia przez niego 25 lat ale skoro Pani prowadzi oddzielne gospodarstwo domowe, nie mieszka z rodzicami, pracuje i osiąga z tego tytułu dochody to rodzice zwolnieni są z tego obowiązku no chyba, że wystąpi Pani przeciw Nim do Sądu z pozwem o alimenty bo nie jest Pani w stanie utrzymać się z osiąganych przez siebie dochodów.

Ostatnia edycja:
dziękuję bardzo za odpowiedź.

ja mieszkam sama straciłam prace, mam niepełnosprawne dziecko, i staram się o pomoc społęczną, i muszą podobno być dochody moich rodziców a przeczytałam tutaj że jednak tego nie trzeba to BŁAGAM o to gdzie moge znaleźć to wkodeksie lub gdzie to jest napisane abym mogła z tym iść do Urzędu i im to pokazać że nie potrzeba dochodó moich rodziców, sama prowadze godpodarstwo domowe.

student starający się o stypendium socjalne wykazuje dochody swoich rodziców i swoje. Samodzielnośc finansową student bądź student z rodziną (z żoną lub mężem) wykazuje wtedy gdy zarobki za rok ubiegły nie były niższe niż ok.1200 miesięcznie i takie same są w roku bieżącym. Więc jeśli miałaś dochody 1200 miesięcznie netto i takie w dalszym ciągu otrzymujesz - to masz dochody za wysokie na stypendium (na mojej uczelni najwyższy dochód to 572 zł/osobę). Będąc osoba samotną i mając nawet 30 lat musisz wykazać dochody rodziców - no chyba że rodzice (oboje) płacą na ciebie alimenty - wtedy wykazujesz dochód z alimentów i dochód osiągnięty przez Ciebie. I chcę dodać jeszcze że jest to najprawdziwsza prawda:rolleyes:

Marcya - poczytaj ustawę o szkolnictwie wyższym, dział :stypendia - i wtedy udzielaj dopiero porad :mad:

Powrót