Dochód, ustawa o CIT, uproszczona ewidencja przychodów i kosztów

• Autor wątku Autor wątku Bastijn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bastijn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Szanowni Forumowicze,

prowadzę księgowość małej organizacji pozarządowej i mam problem z rozliczeniem dotacji w zestawieniu przepływów finansowych, które jest częścią uproszczonej ewidencji przychodów i kosztów. Jest to odpowiednik Podatkowej Księgi Przychodów i Rozchodów obowiązującej niektóre osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą.

Podstawa prawna: rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22 października 2018 r. w sprawie prowadzenia uproszczonej ewidencji przychodów i kosztów przez niektóre organizacje pozarządowe oraz stowarzyszenia jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. z 2018 r. poz. 2050). Treść rozporządzenia znajduje się na stronie Sejmu: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180002050. Zestawienie przepływów finansowych i wyjaśnienie do zestawienia jest na 9 i 10 stronie rozporządzenia.

Organizacje pozarządowe podlegają przepisom ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych (zwanej dalej ustawą).

Nasze stowarzyszenie otrzymało dotację z urzędu gminy w wysokości 10 000 zł i cała dotacja została wydatkowana w tym samym okresie rozliczeniowym.

Zgodnie z art. 17 ust. 1 pkt 47 ustawy wolne od podatku są dotacje otrzymane z budżetu państwa lub budżetu jednostki samorządu terytorialnego, z wyjątkiem dopłat do oprocentowania kredytów bankowych w zakresie określonym w odrębnych ustawach.

Zgodnie z art. 16 ust. 1 pkt 58 ustawy nie uważa się za koszty uzyskania przychodów wydatków i kosztów bezpośrednio sfinansowanych z dochodów (przychodów), o których mowa w art. 17 ust. 1 pkt 14a, 23, 24, 42, 47, 48, 52, 53, 54a, 55, 56, 56b i 59.

Biorąc pod uwagę powyższe przepisy:
  • przychody: 10 000 zł,
  • koszty uzyskania przychodów: 0,00 zł,
  • dochód: 10 000 zł,
  • dochód wolny od podatku: 10 000 zł,
  • niewydatkowany dochód wolny od podatku: 0,00 zł (dotacja została wydana w 100%).

Jak to wykazać w zestawieniu przepływów finansowych? Tutaj znajdują się 2 wersje. Która jest poprawna?

Zgodnie z wersją 1. dochód wolny od podatku niewydatkowany na cele określone w art. 17 ust. 1 ustawy (kolumna 9) wynosi 10 000 zł, co jest niezgodne z prawdą, ponieważ cała dotacja została wydana, ale w kolumnie 6 nie ma miejsca, żeby wpisać wydatki sfinansowane z dotacji.

W wersji 2. w kolumnie 6 zostało dodane pole, w którym wpisałem wydatki sfinansowane z dotacji. Tego pola nie ma w załączniku do rozporządzenia. I teraz wszystko mi się zgada. W kolumnie 9 jest 0 zł.

Czy jest możliwe, żeby wzór zestawienia znajdującego się w załączniku do rozporządzenia zawierał błędy? Według mnie w kolumnie 6 brakuje wiersza, w którym można wpisać wydatki sfinansowane z dotacji.

Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Powrót