dochód utracony a inne źródła niewymienione

• Autor wątku Autor wątku maniolka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

maniolka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Nie wiem czy dobrze umieściłam nurtujące mnie pytanie. Chodzi mi o uzyskanie świadczeń rodzinnych w tym roku od września.

Zacznę więc najlepiej od początku.

Mój mąż jest żołnierzem zawodowym i jest jedynym żywicielem naszej rodziny. Mamy trójkę dzieci. Posiadamy orzeczenie o niepełnosprawności, wiec świadczenia pobieramy do kwoty 584zł.

W tym roku sie przeprowadzilismy i wojsko zapewniło nam mieszkanie. Otrzymaliśmy na zagospodarowanie sie i remont tego mieszkania prawie 7.tyś złoty i co sie okazało?
otrzymaliśmy dwa pity pit/d oraz pit-11/8b, wiec sie ze wszystkiego rozliczyliśmy.

Wybrałam już z urzędu skarbowego zaświadczenie o uzyskanych dochodach za 2006rok i tu moje pytanie : całą pozycję inne źródła niewymienione wliczono nam jako dochód za ubiegły rok.

Nastawiłam sie już psychicznie, ze utracimy wszystkie dodatki rodzinne oprócz tego 153zł, gdyż to kryterium przyznawania zasiłku rodzinnego 584zł przekroczylismy.

Jednak jeżeli byśmy nie brali tych 7tys jako dochód wszystko byłoby ok.

Rozmawiałam z taką dziewczyną i ona twierdzi, ze może to być dochód utracony, ale nie jest pewna szczegółów, wiec proszę o odpowiedz. Mogę na coś jeszcze liczyć, czy to już jest definitywny koniec.

Pozdrawiam Aneta

Ustawa o świadczeniach rodzinnych:

Art. 3. [Definicje] Ilekroć w ustawie jest mowa o:

23) utracie dochodu – oznacza to utratę dochodu spowodowaną:

a) uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego,

b) utratą prawa do zasiłku dla bezrobotnych lub stypendium w wysokości zasiłku dla bezrobotnych,

c) utratą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, z wyłączeniem pracy wykonywanej na podstawie umowy o dzieło,

d) utratą zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej, z wyjątkiem rent przyznanych rolnikom w związku z przekazaniem lub dzierżawą gospodarstwa rolnego,

e) nieotrzymywaniem części albo całości zasądzonych świadczeń alimentacyjnych,

f) wyrejestrowaniem pozarolniczej działalności gospodarczej;

g) (uchylona).

Witam .Ja mam podobną sytuację tylko że u mnie mąż przeszedł na emeryturę w 2006r(służby mundurowe) i jak się okazało dochód na nowy okres zasiłkowy przekracza dopuszczalny próg i nie będą przyznane zasiłki rodzinne od września Zgodnie z ustawą można byłoby policzyć dochód z pracy jako utracony a uzyskanie z emerytury i to rozumiem Ale u nas w MOPS powołują się na rozporządzenie według którego nie utraca się dochodu rodziny jeżeli jest jakiś inny dochód w tym samym roku kalendarzowym(bazowym) Więc może ktoś z Was mnie oświeci Jak to jest ustawa sobie rozporządzenie sobie Przecież przy odejściu na emeryturę nigdy nie ma przerwy w dochodach tylko jest niższy dochód z emerytury niż z pracy i ustawa o tym mówi więc czemu rozporządzenie nie? Proszę o odpowiedż i z góry dziękuję

Ustawa nie mówi, że z powodu przejścia na emeryturę dochodem utraconym jest dochód z pracy. Ustawa mówi o utracie zatrudnienia. Przejście na emeryturę nie jest utratą zatrudnienia.

Dzięki za odpowiedż. Ale przecież mąż utracił zatrudnienie(mam świadectwo pracy) i uzyskał prawo do emerytury (decyzja emerytalna) Czyli utrata zatrudnienia jest napewno (I tak to potraktowali na obecny okres zasiłkowy ponieważ rok 2006 nie był rokiem bazowym) Spróbuj jeszcze raz to przemyśleć. Tylko chodzi o to że zgodnie z rozporządzeniem nie utraca się dochodów w roku bazowym teraz będzie to rok 2006 jeżeli jest jakiś inny dochód. Dla mnie wydaje się to sprzeczne z ustawą Co Ty na to?

Panie Januszu proszę o odpowiedż Ustawa mówi że dochód utracony to utrata zatrudnienia lub utrata innej pracy zarobkowej Mówi też że dochód uzyskany to np. uzyskanie emerytury i u nas w MOPS dokumentami na to są świadectwo pracy i decyzja emerytalna Tylko interesuje mnie jak to interpretować na nowy okres zasiłkowy 2007/2008 jeżeli wziąć pod uwagę rozporządzenie(dochody z roku bazowego) Z góry serdecznie dziękuję.... :what:

Dochód utracony a zasiłek rodzinny-mam też z tym problem i proszę o pomoc. W ubiegłym roku uzyskałam dodatkowy dochód- poza zatrudnieniem-z tytułu sprzedaży akcji ,,pracowniczych". MOPS odmawia mi zasiłku rodzinnego. gdyż art.3 pkt.23 ich ustawy nie wymienia w dochodach utraconych dochodów kapitałowych. Może ktoś spotkał się z interpretacją ustawy w takim przypadku. Przecież w rzeczywistości jest to dochód utracony.

[cytat:3egppjx6]
Przecież w rzeczywistości jest to dochód utracony.
[/cytat:3egppjx6]
ale nie jest to dochód utracony w rozumieniu przepisów ustawy o świadczeniach rodzinnych

[cytat:26ph05s9]
Może ktoś spotkał się z interpretacją ustawy w takim przypadku.
[/cytat:26ph05s9]
clara non sunt interpretanda. katalog okoliczości powodujących utratę dochodu w rozumieniu ustawy jest katalogiem zamkniętym.

Tak jak pisze "gekawk" - katalogu okoliczności powodujących utratę dochodu nie rozszerza się ponad to co zapisano.
Organ wypłacający świadczenia nie może dowolnie tego interpretować, musi ściśle trzymać się zapisów ustawy.

Dziękuję za odpowiedzi. Może nie jestem po nich szczęśliwsza ale na pewno ''oświecona". Pozdrawiam.

Mam podobny problem: Mój mąż w 2005 roku między innymi utrzymywał się z umów o dzieło, w marcu 2007 roku otwarł działalność i od tego czasu nie pracuje już na umowy o dzieło. Pobieraliśmy świadczenia w przekonaniu, że nasz dochód nie przekracza dochodu, który uprawnia nas do zasiłku. Teraz do nowego dochodu doliczono nam dochód z umów o dzieło, których już nie ma i musimy zwracać "nienależnie pobrane świadczenia". Jesteśmy załamani, nie mamy tych pieniędzy, nie wiemy co możemy zrobić!!!! Czy ktoś już próbował zaskarżyć tą ustawę, która wyraźnie działa na naszą szkodę???

Zanim ktokolwiek wyrazi swoją opinie warto by było uporządkować pewne sprawy
Zacznijmy od tego za jaki okres są nienależnie pobrane świadczenia?

Swiadczenia były przyznane na okres: od września 2006 do sierpnia 2007 na podst dochodu za 2005. W marcu mąż otwarł działalność a pierwszy przepracowany miesiąc był w kwietniu. Nienależene świadczenia pobieraliśmy od maja do sierpnia 2007 dlatego, że do dochodu firmy dodano nam dochód z umów zleceń z roku 2005. Jeszcze dodam, że był to zasiłek wychowawczy i rodzinny, łączna kwota to 600zł.

[cytat:nfwsjck1]
zasiłek wychowawczy
[/cytat:nfwsjck1]
nie ma takiego świadczenia jest kilka rodzajów dodatków do zasiłku rodzinnego między innymi dodatek z tytułu sprawowania opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego.

Swiadczenia były przyznane na okres: od września 2006 do sierpnia 2007 na podst dochodu za 2005
Ok. rokiem tzw. bazowym był więc 2005. Wnioskuję że Ty nie uzyskałaś żadnego dochodu w 2005, 2006 i 2007 tak?

że do dochodu firmy dodano nam dochód z umów zleceń z roku 2005
zastanów się czy były to umowy zlecenie czy umowy o dzieło - ma to kapitalne znaczenie dla sprawy. raz piszesz tak raz tak
że do dochodu firmy dodano nam dochód z umów zleceń z roku 2005.
raczej odwrotnie. do dochodu rodziny uzyskanego w 2005 r. doliczono dochód uzyskany z tytułu rozpoczęcia działalności gospodarczej. Ponieważ pierwszym pełnym miesiącem był kwiecień utraciliście prawo do zasiłku od miesiąca następnego czyli maja
Nienależnie pobrane świadczenie napewno wynikło z tego że nie poinformowaliści urzędu o uzyskaniu dochodu, mam rację?
Aby pomóc potrzebuję odpowiedzi na 2 pytania:

Jakie to były umowy, o dzieło czy zlecenie?

Kiedy doręczono Ci decyzję o nienależnie pobranych?

Przepraszam, o dzieło.
Znam ustawę, tylko uważam, że jest niesprawiedliwa. Od momentu rozpoczęcia działalności nie mieliśmy innego dochodu, żadnych umów o dzieło ani zleceń. Dla mnie jako laika, albo się bierze pod uwagę nowy dochód albo stary a nie równocześnie obydwa, bo z tego wynika, że jesteśmy bardzo bogatą rodziną, a tak naprawdę zastanawiamy jak przeżyć do końca roku??
Ja zapytałam czy ktoś już próbował tą ustawę obejść?? Czy musi tak być, że umowy o dzieło będą się za nami "wlokły", skoro już nie istnieją??
A decyzji jeszcze nie dostałam, tylko na nią czekam

[cytat:6blla5b0]
Ja zapytałam czy ktoś już próbował tą ustawę obejść?? Czy musi tak być, że umowy o dzieło będą się za nami "wlokły", skoro już nie istnieją??
[/cytat:6blla5b0]
W tym zakresie nie jest to możliwe. Okoliczność rzeczywistej utraty dochodu spowodowanej utratą zarobków uzyskiwanych z tytułu umowy o dzieło nie jest utratą dochodu w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych. Nie jest to wyinterpretowane a wprost powiedziane w ustawie.Pole manewru więc tu żadne.

[cytat:6blla5b0]
Znam ustawę, tylko uważam, że jest niesprawiedliwa.
[/cytat:6blla5b0]
Co do znajomości ustawy to chyba nie bardzo skoro nie zgłosiliście uzyskania dochodu, bo stąd te nienależnie pobrane prawda?
Co do niesprawiedliwości ustawy to się nie wypowiadam. Może ktoś inny :evil:

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Zbyt miły to pan nie jest. Ustawę zaczęliśmy czytać, kiedy się dowiedzieliśmy się, że doliczają dochód stary do nowego. Liczyłam nie tylko na wypowiedź fachowca, ale też człowieka,wie pan kto to taki??

[cytat="Ziemniorowa"]
Ja zapytałam czy ktoś już próbował tą ustawę obejść?? [/cytat]
Na forum nie udzielamy pomocy w omijaniu prawa.
Czytaj regulamin forum:
"§8 Zabronione jest umieszczanie na forum postów, które zawierają jakiekolwiek treści lub materiały niezgodne z obowiązującym prawem RP, a w szczególności obraźliwe, wulgarne, obsceniczne, oszczercze, nienawistne, zawierające groźby, nieetyczne, obrażające czyjeś uczucia, godzące w czyjąś własność."

Moja uwaga dotyczy wszystkich uczestników.

Nie chodziło o omijanie prawa w sensie działania niezgodnego z prawem, tylko o wykorzystanie tegoż prawa w celu obronienia się przed niesprawiedliwą (bo opierającą się na fikcyjnych dochodach, których już dawno nie ma) decyzją. Ale cóż, nie każdy musi to rozumieć, w szczególności prawnicy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót