dochód zagraniczny do zasiłku rodzinnego

• Autor wątku Autor wątku asia187
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia187

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam,moje pytanie.mąż ma jednoosobowa firmę w niemczech.wyjeżdża tam tylko 2,3 razy w roku na 2,3 tygodnie a więc nie przekracza dochodu po którym należy płacić tam podatki,nie płaci również ubezp rentowych i emerytalnych.zasiłki rodzinne powinna wypłacać strona polska,ale....czy i jak rops sprawdza wysokość dochodu za granica(jak sprwdzi to chyba przekroczymy kryterium dochodowe)Jest może na forum ktoś kto wie jak oni sprawdzają dochód.Proszę o pomoc bo moze lepiej nie składać wniosków żeby nie zwracać kasy.dla mnie to duża kwota 520zł co miesiąc.z góry dzięki za pomoc

Jezeli pobierasz zasilek rodzinny w Polsce nalezy ujawnic dochodu uzyskane zagranica, gdyz w Polsce brany jest pod uwage dochod uzyskany w Polsce i innych krajach dot. przyznania zasilku rodzinnego.
Jezeli dochod przekroczy kwote 504 zl na czlonka rodziny, to wowczas mozna liczyc sie z tym, ze urzad zazada zwrotu pieniedzy.

dzięki nollewska.Wiem o dochodzie,ale właśnie chciałam się dowiedzieć w jaki sposób oni sprawdzają dochód zagraniczny.Czy ja im tylko deklaruje bez żadnych papierów czy oni zwracają się do strony niemieckiej o udostępnienie finansów męża.Ze względu na krótkie wyjazdy przy rozliczaniu z finanzamtem nie wliczał nic w koszty bo i tak nie płacił podatków.Więc suma widniejąca w niemczech jest większa niż zarobki rzeczywiste.Ważne jest dla mnie czy i jak rops takie rzeczy sprawdza gdyż nie mam pewności czy czasem nie będę musiała zwracać poprzedniego roku więc może lepiej nie składać dokumentów o zasiłek rodzinny i wychowawczy.Jakby ktoś na forum był poinformowany co i jak to będę wdzięczna.

Dodam,że ujęłam dochód zagraniczny w rozliczeniu z urzędem skarbowym,z tym,że tak mniej więcej,ale bez żadnych rachunków,dokładnych wyliczeń itd.dlatego też dla mnie jest istotną kwestią jakie instytucje mogą żądać od strony niemieckiej zarobków.Nie chciałabym,zeby przez być może pare euro mieć mnóstwo problemów u nas.a znając nasze urzędy...........

Powrót