Dochody dzięki Internetowi (bez podatku?)

• Autor wątku Autor wątku site
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

site

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witajcie!
Chciałbym uzyskać odpowiedzi/rady na kilka pytań...

# Mam zamiar stworzyć serwis i chciałbym umieścić w nim reklamy- czerpać korzyści majątkowe (zarobić na serwer i domene)... czy takie reklamy od osób prywatnych czy firm lub np. Adsense z Googli czy reklama Allegro... moge umieścić na mojej stronie i brać za to kase? nie prowadząc działalności gospodarczej... Nie odprowadzając podatku dochodowego?

# Czytałem kiedyś... w czasopiśmie komputerowym wypowiedź prawnika- dotyczyła ona wówczas tworzenia stron internetowych... i ów prawnik pisał, że jeśli dochody nie przekroczą 2789,99 zł (kwoty wolnej od podatku) to nie ma się obowiązku odprowadzania podatku dochodowego? Czy to dotyczy również reklam na stronach?...

# Czy ta wypowiedź prawnika jest nadal aktualna w sprawie tworzenia stron internetowych i wszelkich innych usług? Czy żeby to było zgodne z prawem, muszę dokumentować jakoś moje dochody?

# Może zdradzicie jak Wy to regulujecie- też widze na ForumPrawne.org reklamy...

Z góry dzięki za odpowiedzi

1. Działalności prowadzić nie trzeba, natomiast podatek dochodowy trzeba płacić zawsze.

2. Prawnik ten albo się mylił albo źle go zrozumiałeś. Podatek płacisz za każdym razem, ewentualnie w kolejnym roku podatkowym otrzymasz zwrot owego podatku. Poza tym kwota wolna jest co roku inna.

3. Aby było w zgodzie z prawem najlepiej jest podpisać umowę, w tmy wypadku o dzieło.

4. Zgodnie z prawem :)

Czyli trzeba się tylko rozliczać... Czyli np. jakbym podpisał umowe z trzema serwisami i wziął od nich po 50 zł...

to podatek wyniósłby 28,08 zł ?

Ale i tak by mi zwrócili...
[cytat:2l8ulv06]Podatek dochodowy od osób fizycznych jaki obowiązuje w 2006 roku:

* jeżeli w 2006 roku nie zarobisz więcej niż 2 790 zł, podatku nie będziesz płacił, (info: http://podatek-dochodowy.pl/)[/cytat:2l8ulv06]

... i do tych rozliczeń jest PIT 28 i 28a ?

[cytat="Rubisz"]
4. Zgodnie z prawem :)[/cytat]
To pewne :D

Czyli działalność gospodarcza jest dla kogo? Opłaca się bardziej mieć działalność czy być osobą fizyczną i płacić podatek dochodowy? Bo jeśli dobrze rozumiem... to działalność... to jak mam pracowników, i w sposób nie przerwalny prowadzimy działalność, itp? (w moim wypadku to i tak pójdzie na kwocie zwolnionej z podatku), ale proszę o odp.

Czyli korzystając np. z serwisu aukcyjnego Allegro.pl też powinno się rozliczać? heh

Proszę napiszcie jeszcze... czy dobrze to zrozumiałem...

Ta tabelka nie jest dobra. Z tytułu Adsense nie płaci się żadnych składek emerytalnych ani chorobowych, ani też ZUSów - tylko zaliczkę na podatek dochodowy.

Działalność gospodarcza jest wtedy gdy sprzedajesz towary lub usługi, nie musisz nikogo zatrudniać, może być jednoosobowo. Do tego typu zarobków jak na AdSense nie jest wymagane prowadzenie działalności. Czy bardziej się opłaca to nie wiem, trzeba by pytać gdzie indziej (np. forum "Pozycjonowanie i Optymalizacja").

Prowadzenie stałej i ciągłej sprzedaży w serwisie aukcyjnym wymaga zarejestrowania działalności gosp. Jeżeli zdarzy Ci się od czasu do czasu coś sprzedać to oczywiście nie trzeba.

[cytat="site"]Czyli korzystając np. z serwisu aukcyjnego Allegro.pl też powinno się rozliczać? heh[/cytat]
Sprzedając przedmioty użwyane za mniej niż 1000 zł sztuka - nie. W innym przypadku - tak. Przy sprzedawaniu przedmiotów nowych, zakupionych z myślą o ich odsprzedaży, należy zarejestrować działalność gospodarczą. Przy sprzedawaniu przedmiotów o wartości 1000 zł i więcej, należy odprowadzić podatek od czynności cywilnoprawnych.

Tego tekstu o korzystniejszym wyjściu nie za bardzo rozumiem. Zważ, w każdym bądź razie, że przy prowadzeniu działalności trzeba opłacać składki na ZUS...

[cytat:34v93yqe]Ta tabelka nie jest dobra. Z tytułu Adsense nie płaci się żadnych składek emerytalnych ani chorobowych, ani też ZUSów - tylko zaliczkę na podatek dochodowy. [/cytat:34v93yqe]
Więc jeszcze mniej by się zapłaciło... niż tak jak podałem - 28 zł ?

"przedmioty używane/nowe"- a jak to ma się do stron internetowych... sprzedawania reklamy/stron http://WWW... czy sprzedając reklamę/stronę WWW przez Allegro.pl o wartości do 1000 zł nie trzeba odprowadzać żadnych pieniędzy? Nie dało by się tak tego rozwiązać...?

Czy jednak tak jak pisał Rubisz... że trzeba... ?

Czy oferując miejsce reklamowe na stronie WWW można podpisać Umowę o dzieło? I wówczas to zleceniodawca... a nie wykonawca (czyli ja świadczący możliwość reklamy) zapłaci podatek... ?

Cytat z Twoja-firma.pl
[cytat:3qgk1roa]W przypadku tejże umowy obowiązuje opłacenie podatku dochodowego przez zleceniodawcę.[/cytat:3qgk1roa]

Z tego artykułu http://www.twoja-firma.pl/artykuly/56,umowa-o-dzielo.html wynikałoby, że to prawda... lecz tekst jest z czerwca 2003 i nie wiem czy jest to jeszcze aktualne...

a gdzie w świadczeniu miejsca na reklame masz znamiona umowy o dzieło? Nie można tego stosować tylko dlatego bo tam jest inaczej z podatkiem...

[cytat="site"]Czy oferując miejsce reklamowe na stronie WWW można podpisać Umowę o dzieło?[/cytat]
Nie, ponieważ nie wykonujesz żadnego dzieła. W tym, co robisz, nie liczy się skutek (bo jaki?), tylko "staranne wykonanie" - prędzej mogłaby to być umowa zlecenia.

[cytat="Nakago"]prędzej mogłaby to być umowa zlecenia.[/cytat]
czyli... na jedno wychodzi...?

z Twoja-firma.pl

[cytat:1101556t]W przypadku umowy zlecenie sprawa podatku dochodowego została rozstrzygnięta dokładnie w ten sam sposób, jak przy umowie o dzieło.[/cytat:1101556t]

Podsumowując... oferując miejsce reklamowe u mnie na stronie... mogę podpisywać umowę zlecenie i przez to zleceniodawca opłaci podatek... Zgadza się?

Różnica polega m. in. na tym, że umowa zlecenia jest oskładkowana (ZUS, FUZ), a umowa o dzieło nie. Owszem, do podatku dochodowego są traktowane prawie identycznie.

[cytat="Rubisz"]1. Działalności prowadzić nie trzeba, natomiast podatek dochodowy trzeba płacić zawsze.

2. Prawnik ten albo się mylił albo źle go zrozumiałeś. Podatek płacisz za każdym razem, ewentualnie w kolejnym roku podatkowym otrzymasz zwrot owego podatku. Poza tym kwota wolna jest co roku inna.

3. Aby było w zgodzie z prawem najlepiej jest podpisać umowę, w tmy wypadku o dzieło.

4. Zgodnie z prawem :)[/cytat]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwota_wolna_od_podatku
Ikto tu się myli panie Rubisz?

[cytat="Krushek"]Ikto tu się myli panie Rubisz?[/cytat]
Nie płać podatków i miej potem kontrolę z US, to się przekonasz, kto się myli :lol:.

Od osiągniętych dochodów należy co miesiąc odprowadzić zaliczkę na podatek dochodowy, bez względu na wysokość tych dochodów (pomijając umowę o pracę i działalność gospodarczą, gdzie jest to rozliczane nieco inaczej). Przy dochodach opodatkowanych na zasadach ogólnych według stawek podatkowych możliwy jest zwrot części tej zaliczki po złożeniu zeznania rocznego, w którym to zeznaniu jest uwzględniana kwota wolna od podatku. Nie zmienia to jednak faktu, że najpierw trzeba zapłacić zaliczkę na podatek, żeby potem otrzymać zwrot...

A jak to jest w takie sytuacji...

Mój serwis organizuje konkurs. Sponsorem nagród jest firma X. Czy wówczas też muszę się rozliczyć z 'państwem'? Bo niby nie otrzymuję nagród... nic z nich nie mam... trafiają one do nagrodzonych...

no dobrze. A załóżmy że będę zarabiał na grze internetowej. Będę dawał odpłatny dostęp do rozbudowanej części gry. Znaczy się, żeby ktoś miał więcej opcji to musi zabulić. Ale nie rozumiem w jaki sposób ktoś może mnie skontrolować, skoro (chyba, tak jak czytałem w tym temacie) nie rejestruję działalności gospodarczej?? Skąd ta kontrola ZUS się o mnie dowie??

od "P"olicji... a skąd dowie się o tym policja?? o tak będzie akurat przeglądać strony internetowe i natrafi na tą konkretną i tak sobie pomyślą: a wyślijmy tam kontrolę ZUS?? :) Nie no w tym momencie to się nabijam, ale nie rozumiem tego dokładnie :). I chciałbym się także dowiedzieć czy jeżeli prowadzi się grę internetową to trzeba tylko odprowadzać podatki, czy jeszcze zarejestrować działalność gospodarczą? No a co do odprowadzania podatków... to skąd ktoś (np. ZUS) będzie wiedział ile dokładnie osób mi zapłaciło, a ile gra za darmo, a ilu np. dałem darmowy dostęp po znajomości?? Jak np. zapłacił bym podatek od 20 wpłat, a od jednej nie, to na jakiej podstawie ktoś może to wykryć? Oczywiście teraz rozmawiamy czysto hipotetycznie.

[cytat:m2rf31an]czy jeżeli prowadzi się grę internetową to trzeba tylko odprowadzać podatki, czy jeszcze zarejestrować działalność gospodarczą?[/cytat:m2rf31an]
Prowadzenie gry internetowej, na której się zarabia, ma charakter ciągły i zorganizowany - dlatego trzeba zarejestrować działalność gospodarczą ;-)

Pozdrawiam!

Powrót