Dochody nieujawnione za rok 2015

• Autor wątku Autor wątku Saul_3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Saul_3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, w połowie 2015 roku uzyskałem dochód jednak nie wykazałem go w zeznaniu podatkowym, nie zgłosiłem w ogóle PITu w Urzędzie skarbowym.

Moje pytania
1 Czy to się już przedawniło a jak nie to kiedy ulegnie przedawnieniu?
2 Kiedy powstał obowiązek podatkowym - czy w dniu kiedy otrzymałem przelew na konto czy pod koniec roku 2015?
3 Czy grozi mi 75% podatek sankcyjny czy od 2016 roku prawo się zmieniło i można tutaj naliczyć podatek z odsetkami gdybym udokumentował źródło dochodów (pochodzenie)?

Ostatnia edycja:
ad1 ulegnie przedawnieniu w noc sylwestrową 31.12.2021/01.01.2022, a więc za miesiąc

WicePrezes napisał:
ad1 ulegnie przedawnieniu w noc sylwestrową 31.12.2021/01.01.2022, a więc za miesiąc

o czym więc mówi art 68 par 2 Ordynacji podatkowej? cytat:
"
§ 2.
Jeżeli podatnik:
1)
nie złożył deklaracji w terminie przewidzianym w przepisach prawa podatkowego,
2)
w złożonej deklaracji nie ujawnił wszystkich danych niezbędnych do ustalenia wysokości zobowiązania podatkowego,
zobowiązanie podatkowe, o którym mowa w § 1, nie powstaje, pod warunkiem że decyzja ustalająca wysokość tego zobowiązania została doręczona po upływie 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym powstał obowiązek podatkowy."

Jeżeli obowiązek podatkowy powstał w 2015 roku a 5 lat minęło 31 grudnia 2020 to jakim prawem urząd skarbowy ma wydać decyzję odnośnie niezapłaconego podatku?

Ostatnia edycja:
Cytujesz przepis, którego sam nie rozumiesz. US może wydać i 10 decyzji. Jak doręczy po terminie w określonym w powyższym przepisie to:
zobowiązanie podatkowe..... nie powstaje, pod warunkiem że decyzja ustalająca wysokość tego zobowiązania została doręczona po upływie 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym powstał obowiązek podatkowy."

wiegol napisał:
Cytujesz przepis, którego sam nie rozumiesz. US może wydać i 10 decyzji. Jak doręczy po terminie w określonym w powyższym przepisie to:

Czyli mam rozumieć że się przedawniło?

Każdy pisze co innego i się robi teraz mętlik.
Czy może ktoś dokładnie wytłumaczyć czy nieujawniony dochód z 2015 roku się przedawnił czy jeszcze nie? Czy artykuł 68 Ordynacji podatkowej ma tutaj zastosowanie czy nadal artykuł 70? Podobno się coś zmieniło od 2016 roku w prawie.
Dodam że wciąż że nie ma ustalonej kwoty zobowiązania (podatek dochodowy od osób fizycznych) a 5 lat minęło w 2020 roku...

Saul_3 napisał:
Każdy pisze co innego i się robi teraz mętlik.
...
Z uzyskanego dochodu rozliczasz się do 30 kwietnia następnego roku. wtedy powstaje obowiązek.

LeszsekS napisał:
Z uzyskanego dochodu rozliczasz się do 30 kwietnia następnego roku. wtedy powstaje obowiązek.
Jesteś w błędzie, obowiązek podatkowy powstaje na ostatni dzień roku kalendarzowego w którym uzyskano dochód.

***nie zajmujemy się odnośnikami z innych podobnych tematycznie forów. mod***
Podane są podstawy prawne oraz uzasadnienie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
nie rozumiesz języka którym posłużył się ustawodawca - dlatego ciężko tłumaczy się Tobie podstawowe sprawy.

WicePrezes napisał:
nie rozumiesz języka którym posłużył się ustawodawca - dlatego ciężko tłumaczy się Tobie podstawowe sprawy.

Przecież w artykule który podałem pisze dokładnie kiedy następuje przedawnienie dochodów nieujawnionych... Tam wszystko jest uzasadnione

Powrót