Dochody w trakcie bezrobocia

• Autor wątku Autor wątku raf85pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
raf85pl

raf85pl

Stały bywalec
Odpowiedzi
604
Mamy taką sytuację:
Bezrobotny rejestruje się w Urzędzie Pracy z dn. 7 listopada*.
Jego dawny pracodawca zalega mu jednak nadal z wypłatą odprawy i odszkodowania za skrócony okres wypowiedzenia.
W dniu 21 listopada* na konto bezrobotnego wpływają zaległe pieniądze od dawnego pracodawcy.

Czy Urząd Pracy na prawo wyrejestrować bezrobotnego lub zabrać mu prawo do zasiłku jak otrzymał w czasie trwania bezrobocia jakieś inne dochody niż zasiłek dla bezrobotnych?

* - daty przykładowe.

Za skrócony okres wypowiedzenia - z trzech miesięcy do jednego.
Czyli odszkodowanie za 2 miesiące + odprawa za 3 miesiące.

2008/10/01 - 2008/12/31 - umowa na okres próbny
2009/01/01 - 2009/12/31 - umowa na czas określony
2010/01/01 - 2010/12/31 - umowa na czas określony
od 2011/01/01 - umowa na czas nieokreślony.
Wypowiedzenie z dn. 28/09/2017 ze skutkiem na dzień 31/10/2017.
W czasie wypowiedzenia pracodawca udziela zaległego urlopu, dni na poszukiwanie pracy, oraz na pozostały okres zwalnia ze świadczenia pracy.

Na 31/10 zostanie wypłacona pensja za 10/2017.
Ale zostanie do wypłaty 3 miesiące odprawy + 2 miesiące odszkodowania za skrócone wypowiedzenie.

Pieniądze prawdopodobnie wpłyną w listopadzie 2017, czyli wtedy gdy będę zarejestrowany jako bezrobotny z zasiłkiem.

Pytanie czy Urząd Pracy będzie miał jakieś podstawy aby wykreślić mnie z rejestru bezrobotnych lub zabrać zasiłek, skoro nie z mojej winy dostane należne pieniądze z dużym poślizgiem.
Jak znam życie, oni to potraktują jako dochód który osiągam jako bezrobotny, i nie będzie ich interesować kiedy powinien być wypłacony zgodnie z prawem.

I teraz mogę udzielić kompetentnej odpowiedzi. Zgodnie z przepisami, za okres za który otrzymasz odszkodowanie za skrócenie okresu wypowiedzenia umowy o pracę. Jeśli więc odszkodowanie przysługuje za listopad i grudzień, a zarejestrujesz się od razy po zakończeniu umowy, za te miesiące nie otrzymasz zasiłku.
W przypadku, gdy jesteś uprawniony do 6 miesięcy zasiłku, pieniądze otrzymasz tylko za 4.

Powrót