Dochody

• Autor wątku Autor wątku igr562
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

igr562

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam takie pytanie; chyba bardziej do poprzednich roczników...

Jest możliwość otrzymania od Szkoły zaświadczenia o osiąganych dochodach albo, czy duże problemy są z dostaniem czegoś "na raty" w sklepie bądź kredytu? ;)

RE: Konkurs - aplikacja KSSiP 2019 cz. II

Zaświadczenie otrzymasz bez problemu, tylko w jego treści jest wskazane, że twój dochód uzyskiwany jest tytułem stypendium przyznanego na czas określony. Wobec powyższego samodzielne uzyskanie kredytu jest w praktyce niemożliwe, gdyż banki nie uwzględniają stypendium przy ustalaniu zdolności kredytowej. Chodzą plotki, że podobno w Pekao zdarzało się komuś uzyskać kredyt, ale nie wiem na ile są one wiarygodne. Ja byłam w kilku bankach i żaden z nich nie chciał wziąć mojego stypendium pod uwagę. Znam również historię osoby, której nie udało się nawet otrzymać karty kredytowej, a także telefonu na raty z uwagi na treść otrzymanego zaświadczenia o dochodach.

Na Allegro dostaniesz raty na oświadczenie, że Twoje dochody wynoszą tyle a tyle. Nie interesuje ich skąd masz pieniądze, póki płacisz :)

Mnie też zastanawia kwestia, dlaczego stypendium KSSiP nie podlega pod PIT 0. Jak rozumiem pewnie luka ustawodawcy, jednak skoro stosunek pracy i stosunek zlecenia są wyłączone z opodatkowania do 26 roku życia jako dwa najbardziej podstawowe stosunki zatrudnienia to tym bardziej powinny być zwolnione "stypendia" (podobna luka według mnie jest przy umowie o praktyki absolwenckie, zaś jak wynika z ustawy ta umowa ma charakter tymczasowy - max 3 miesiące u jednego pracodawcy, więc tym bardziej powinno być także objęte PIT 0).

Jednak jak wyżej wskazałem, jest tak mało aplikantów kssipu, że pewnie ustawodawca nawet nie spojrzał na brak racjonalności takiego rozwiązania.

gemox napisał:
Mnie też zastanawia kwestia, dlaczego stypendium KSSiP nie podlega pod PIT 0. Jak rozumiem pewnie luka ustawodawcy, jednak skoro stosunek pracy i stosunek zlecenia są wyłączone z opodatkowania do 26 roku życia jako dwa najbardziej podstawowe stosunki zatrudnienia to tym bardziej powinny być zwolnione "stypendia" (podobna luka według mnie jest przy umowie o praktyki absolwenckie, zaś jak wynika z ustawy ta umowa ma charakter tymczasowy - max 3 miesiące u jednego pracodawcy, więc tym bardziej powinno być także objęte PIT 0).

Jednak jak wyżej wskazałem, jest tak mało aplikantów kssipu, że pewnie ustawodawca nawet nie spojrzał na brak racjonalności takiego rozwiązania.

Czyli aplilanvi nie otrzymują żadnego PITu mimo, iż odprowadzany jest podatek??

Normalnie PIT-37 się rozlicza.Tylko stypendium nie jest objęte załącznikiem PIT 0 tj. płaci się podatek według skali podatkowej niezależnie od wieku.

HorN napisał:
Normalnie PIT-37 się rozlicza.Tylko stypendium nie jest objęte załącznikiem PIT 0 tj. płaci się podatek według skali podatkowej niezależnie od wieku.

Dziękuję HorN, zawsze merytoryczna odpowiedź 😉Czyli np ulgę prorodzinną czy też krwiodawstwo można sobie odliczyć normalnie?

Rozliczam się wspólnie z żoną i do tej pory normalnie ulgę prorodzinną odliczałem ;) Nie wiem czy w sytuacji osobnego,czy też samodzielnego rozliczania ulga taka przysługuje-nie interesowałem się tym nigdy.

gemox napisał:

Stanowisko KSSiP jest następujące - „ w katalogu przychodów wymienionych w art. 21 ust.1 pkt 148 cytowanej ustawy, nie wymieniono stypendium wypłacanego aplikantom KSSiP.
Wolne od podatku są jedynie (art. 21 ust.1 pkt 148 ) przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej, spółdzielczego stosunku pracy oraz umów zlecenia, o których mowa w art. 13 pkt 8, otrzymane przez podatnika do ukończenia 26. roku życia, do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 85 528 zł.”

Powrót