Dochodzenie zachowku z zagranicy

• Autor wątku Autor wątku chrzaszcz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chrzaszcz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mój brat otrzymał przed paru laty od naszej matki jako darowizne dom z działką w Polsce. Taraz matka zmarła mieszkając za granica, nie pozostawiając praktycznie wymiernego majątku. Ja jako drugi brat z tego co mi wiadomo, mam prawo do rządania zachowku od tej darowizny. Zarówno ja jak i mój brat mieszkamy za granica (EU) posiadając (jak i matka) podwójne obywatelstwo. Na chęc polubownego zaspokojenia moich roszczeń przez brata nie mogę liczyć. Pozostaje droga sądowa! Tylko gdzie? W Polsce, gdzie została przeprowadzona darowizna, czy za granicą, gdzie matka mieszkała do śmierci i gdzie my mieszkamy? Przypominam,że jesteśmy TEZ obywatelami polskimi.

chrzaszcz napisał:
Mój brat otrzymał przed paru laty od naszej matki jako darowizne dom z działką w Polsce. Taraz matka zmarła mieszkając za granica, nie pozostawiając praktycznie wymiernego majątku. Ja jako drugi brat z tego co mi wiadomo, mam prawo do rządania zachowku od tej darowizny. Zarówno ja jak i mój brat mieszkamy za granica (EU) posiadając (jak i matka) podwójne obywatelstwo. Na chęc polubownego zaspokojenia moich roszczeń przez brata nie mogę liczyć. Pozostaje droga sądowa! Tylko gdzie? W Polsce, gdzie została przeprowadzona darowizna, czy za granicą, gdzie matka mieszkała do śmierci i gdzie my mieszkamy? Przypominam,że jesteśmy TEZ obywatelami polskimi.
^

wygląda na to, że ta sprawa jest chyba za ciężka dla naszych "mocnych w temacie" - szkoda - ja na prawde nie wiem, jak tą sprawę zacząć

Bardzo prosze o udzielenie odpowiedzi. Tyle milionów polaków jest rozsianych po całym świecie, że trudno mi sobie wyobrazić, że tylko ja mam taki problem! Przeszukiwanie internetu jak na razie nie pomogło mi znaleść odpowiedzi!

Według przepisów kodeksu postępowania cywilnego - art. 39 - powództwo z tytułu zachowku wytacza się wyłącznie przed sąd ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy, a jeżeli takiego miejsca na terenie Polski nie da się ustalić, to przed sąd miejsca położenia majątku spadkowego lub jego części.

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Tego właśnie szukałem! :D

to jeszcze znalazłem! Jak się wie, gdzie szukać, to jest to proste! Jeszcze raz dziękuje!

Kodeks postępowania cywilnego

Art. 1108.
§ 1. Do jurysdykcji krajowej należą sprawy spadkowe, jeżeli spadkodawca w chwili śmierci był obywatelem polskim lub miał miejsce zamieszkania bądź miejsce zwykłego pobytu w Rzeczypospolitej Polskiej.
§ 2. Do jurysdykcji krajowej należą również sprawy spadkowe, jeżeli majątek spad-kowy albo jego znaczna część znajduje się w Rzeczypospolitej Polskiej.
Art. 1109.
W stosunku do spadku podlegającego jurysdykcji sądu polskiego po osobie, która w chwili śmierci nie miała miejsca zamieszkania lub miejsca zwykłego pobytu w Rzeczypospolitej Polskiej, sąd może wydać postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku na wniosek polskiego przedstawicielstwa dyplomatycznego lub urzędu konsularnego.

Powrót