docieplenie ściany przy granicy

• Autor wątku Autor wątku inwestor12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inwestor12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam problem z sąsiadem nie zezwala na ocieplenie mojej ściany,
budynek stoi obok granicy. Dokładniej to od granicy odsunięty jest o okło 15 cm. Sąsiad argumętuje brak zgody tym że zniszczą się "kwiatki" , lub też że dojdzie do zniszczenia "płotu " celowo wziąłem wyrażenia w cudzysłowie bo kwiatki i pot to tylko z nazwy. Rzeczywistość jest taka że na ścianę nasypał ziemi i przez to mam w środku grzyb na ścianach, pleśń o wilgoci nie wspominam. A co do kwiatków to bylica. A nawiązując do płotu to ten jest ustawiony w części na mojej części gruntu.

Myślę, że zamiast szukać przymusu prawnego lepiej się dogadać z sąsiadem.

To jego działka i bez jego zgody nie masz na nią wstępu, a co dopiero prowadzenia z niej prac budowlanych, rozstawiania tam rusztowań itp. To czy są tam kwiatki czy chwasty nie ma znaczenia. On w ogóle nie musi uzasadniać odmowy. Wystarczy „nie”.

Moim zdaniem, uczciwszym niż szukanie sposobu wymuszenia zgody byłoby zaproponowanie określonej rekompensaty np. pieniężnej za czasowe skorzystanie z działki.

Poza tym zwróć uwagę, że owa odległość budynku od granicy działki wynosząca zaledwie 15 cm. jest w jakiś sposób usankcjonowana prawnie. Ocieplając ścianę drastycznie zmniejszysz ów dystans i tutaj sąsiad też może mieć swoje obiekcje którymi może podzielić się z nadzorem budowlanym.

Jak się nie dogadasz to pozostaje droga sądowa, ale wtedy zapewne też twoja wygrana będzie wiązała się z zadośćuczynieniem dla sąsiada, więc pytanie czy warto?

No dobrze idąc tym tokiem myślowym to ja mogę od niego żądać zadośćuczynienia jaki i opłaty za korzystanie z mojej ściany. Tak jak pisałem na ścianę nasypał ziemi-piasku przez to mam grzyba w budynku. Zresztą jak się mam dogadać jak on nie chce nie trafiają argumenty że swoim działaniem wchodzi mi w szkodę .

Wątpię, aby było to "korzystanie z twojej ściany". Ale tak, możesz żądać odszkodowania jeśli bezumownie korzysta z części twojej działki, podobnie jak możesz żądać naprawy szkód jakie tym korzystaniem spowodował. Ale to w żaden sposób nie wpływa na rozwiązanie twojego problemu z wstępem na działkę sąsiada.

Jak nie możesz się dogadać to odpowiedzią jest ostatnie zdanie mojego poprzedniego postu :)

Powrót