Dodatek aktywizacyjny a praca po przyjęciu stażu.

• Autor wątku Autor wątku EmSayXYZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
EmSayXYZ

EmSayXYZ

Użytkownik
Odpowiedzi
397
Dzień dobry,
Sprawa wygląda następująco. Odbywalem półroczny staż u swojego pracodawcy. Pracodawca zobligowal się do zatrudnienia mnie na miesiąc po tym stażu. Co z resztą zrobił, z tym że, staż skończył mi się 15/03, a umowa została nawiązania 17/03 tak więc wystąpił dzień przerwy. Korzystając z tego faktu złożyłem wniosek o dodatek aktywizacyjny.

I tu się zaczyna ambaras ponieważ sam UP nie wie czy mi się ten dodatek należy i urzędnicy złożyli jakieś zapytanie prawne.

1.Czy mi się dodatek należy?
2. UP nie odpowiedział mi w przeciagu 30 dni. Czym to skutkuje?

Na jaki okres został przyznany zasiłek dla bezrobotnych?

Na rok

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zgodnie z przepisami dodatek aktywizacyjny przysługuje w przypadku skierowania przez urząd pracy do pracy w niepełnym wymiarze czasu pracy, z wynagrodzeniem niższym od minimalnego wynagrodzenia. Jeśli praca jest w pełnym wymiarze czasu pracy, dodatek nie przysługuje.

Ale byłem zarejestrowany jako bezrobotny jeden dzień po stażu i podjąłem pracę

10:38
Właśnie przed chwila otrzymałem pismo od listonosza, w którym odmówiono mi zasiłku. Występując o dodatek zastanawiałem się, czy z tego powodu, że między stażem a zatrudnieniem wystąpił jedeń dzien przerwy nie można tematu podciągnąć pod zatrudnienie z własnej inicjatywy. Pracodawca zadeklarował się na zatrudnienie mnie przynajmniej na miesiąc po zakończeniu stażu i wczoraj ta umowa wygasła.

Poniżej znajduje się link do pisma
https://zapodaj.net/3c8567e0a3c90.jpg.html

gośćforum123 napisał:
Jak umowa? Miesięcznego zatrudnienia po stażu?
Tak umowa miesięczna, gdyż pracodawca na tyle zobligowal się mnie zatrudnić

I teraz chcesz się zarejestrować i po kilku dniach podjąć pracę u tego samego pracodawcy i wystąpić o dodatek?

Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post, to że umowa mi wygasła nie ma nic do rzeczy

Przecież masz odpowiedź moją i urzędu do pierwszego posta - nie, dodatek nie przysługuje. Nie ma tu własnej inicjatywy, jest to podjęcia pracy w wyniku skierowania.

Staż mi się zakończył, zanioslem papiery do UP, minął dzień, zostalem zarejestrowany jako bezrobotny, pracodawca mnie zatrudnił, zanioslem dokumenty do UP i wnioslem o dodatek aktywizacyjny, taka historia. Papierologicznie byłem bezrobotny i znalazłem pracę na bezrobociu

EmSayXYZ napisał:
zostalem zarejestrowany jako bezrobotny,
nie straciłeś statusu bezrobotnego po rozpoczęciu stażu, cały czas byłeś zarejestrowany. A pracy nie znalazłeś sam tylko zgodnie z umową podpisaną z urzędem pracy, pracodawca zatrudnił Cię po zrealizowanym stażu, na który uzyskałeś skierowanie.

Tak, w piśmie miałem adnotację,, z uwagi na to, że z dniem 16.03.2019 staż u pracodawcy został zakończony, prawo do zasiłku dla bezrobotnych ulega wznowieniu"

Widocznie UP kierując na staż (tak było??) doszedł do wniosku, że to On znalazł tobie zatrudnienie. Może w umowie stażowej był warunek zatrudnienia po jego odbyciu.
Można napisać odwołanie, co stracisz

UP kierował na staż, był warunek zatrudnienia po jego odbyciu

Wychodzi na to że UP znalazł pracę poprzedzoną stażem. Praca na etat i nie mniej niż najniższa krajowa. No to nici z dodatku

@EmSayXYZ - Proszę nie wklejać całego cytatu, który jest widoczny w poście powyżej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót