Dodatek aktywizacyjny i wyrejestrowanie z pup

• Autor wątku Autor wątku Agathos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agathos

Użytkownik
Odpowiedzi
41
#dodatekaktywizacyjny

Weryfikacja słów pań z pup.
Sytuacja wygląda tak:
na okres 27-28.02 zawierana jest umowa o dzieło.
dnia 27.02 zawierana jest umowa uop, gdzie wpisano czas trwania umowy 27.02-30.05 oraz świadczenie pracy od dnia 6.03.
Dziś, 28.02 byłam u doradcy w pup z uop z inf o znalezieniu pracy, odnotowano tę informację. Jednocześnie, w sekretariacie pup złożyłam wniosek o dodatek aktywizacyjny wraz ze wskazaną umową uop.
I teraz czy mam robić cokolwiek?
Panie w pup powiedziały mi tak: powinnam się wyrejestrować na czas umowy o dzieło czyli 27-28.luty, a następnie ponownie zarejestrować jako bezrobotna od 1 marca. Następnie, przyjść 6.marca, gdy zaczyna się świadczenie uop i ponownie złożyć wniosek aktywizacyjny.
Czy tak będzie właściwie wedle przepisów?

Dobrze powiedziały Panie w PUP :) Należy najpierw się wyrejestrować z powodu zawarcia umowy o dzieło, później zarejestrować się ponownie po zakończeniu umowy o dzieło. Nie trzeba już dostarczać wszystkich dokumentów od początku tylko tę jedną umowę. A następnie w terminie 7 dni licząc od 6 marca (rozpoczęcie pracy na umowie pracę) zgłosić do PUP podjęcie pracy i złożyć wniosek o dodatek aktywizacyjny.
Urząd musi najpierw wydać decyzję o wyrejestrowaniu z powodu podjęcia umowy o dzieło, później musi wydać decyzję o ponownym zarejestrowaniu i powrocie na zasiłek dla bezrobotnych, a następnie wydaje decyzję o wyrejestrowaniu z powodu podjęcia umowy o pracę. A więc dostaniesz 3 decyzję, a właściwie 4, bo jeszcze o przyznaniu dodatku aktywizacyjnego :)

No dobra, tylko mam problem jak się wyrejestrować? Zgodnie z prawem mam 7 dni na poinfomowanie pup. Próbowałam dziś dokonać wyrejestrowania online, ale nie pozwala mi się cofać do lutego :(
Póki co, napisałam @ do pup w tej sprawie, o uwzględnienie właśnie tych wniosków. Nie wiem jak inaczej mogłabym dokonać wyrejestrowania, skoro system mi na to nie pozwala.

Na praca.gov.pl trzeba wybrać opcję "zgłoszenie podjęcia pracy" i dodać skan umowy. Można tam wybrać datę wcześniejszą, a wyrejestrowanie nastąpi z dniem podjęcia pracy, a nie z dniem wysłania zgłoszenia.

Powrót