E
e.marta
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Witam,
ubiegałam się o dodatek aktywizacyjny, zawiadomiono mnie o odmowie przyznania prawa do dodatku z powodu nie spełniania warunków art.48 ust.1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Przytoczę ten art.:
Art. 48. 1. Bezrobotnemu posiadającemu prawo
do zasiłku przysługuje dodatek aktywizacyjny, jeżeli:
1) w wyniku skierowania przez powiatowy urząd pracy
podjął zatrudnienie w niepełnym wymiarze czasu
pracy obowiàzujàcym w danym zawodzie lub
służbie i otrzymuje wynagrodzenie niższe od minimalnego
wynagrodzenia za pracę;
2) z własnej inicjatywy podjął zatrudnienie lub inną
pracę zarobkową.
Sprawa jest następująca: zatrudniona zostałam u obecnego pracodawcy po stażu ale umowę otrzymałam na pół roku, a pracodawca ma obowiązek zatrudnienia mnie po stażu tylko na miesiąc. Dodam również, że staż znalazłam sobie sama. Mam prawo do zasiłku.
Czy odmowa przyznania mi dodatku jest zasadna? Uważam, że poniekąd jest to podjęcie pracy z własnej inicjatywy.
Proszę o podpowiedzi, podzielenie się własnymi doświadczeniami.
ubiegałam się o dodatek aktywizacyjny, zawiadomiono mnie o odmowie przyznania prawa do dodatku z powodu nie spełniania warunków art.48 ust.1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Przytoczę ten art.:
Art. 48. 1. Bezrobotnemu posiadającemu prawo
do zasiłku przysługuje dodatek aktywizacyjny, jeżeli:
1) w wyniku skierowania przez powiatowy urząd pracy
podjął zatrudnienie w niepełnym wymiarze czasu
pracy obowiàzujàcym w danym zawodzie lub
służbie i otrzymuje wynagrodzenie niższe od minimalnego
wynagrodzenia za pracę;
2) z własnej inicjatywy podjął zatrudnienie lub inną
pracę zarobkową.
Sprawa jest następująca: zatrudniona zostałam u obecnego pracodawcy po stażu ale umowę otrzymałam na pół roku, a pracodawca ma obowiązek zatrudnienia mnie po stażu tylko na miesiąc. Dodam również, że staż znalazłam sobie sama. Mam prawo do zasiłku.
Czy odmowa przyznania mi dodatku jest zasadna? Uważam, że poniekąd jest to podjęcie pracy z własnej inicjatywy.
Proszę o podpowiedzi, podzielenie się własnymi doświadczeniami.