dodatek aktywizacyjny po stażu

• Autor wątku Autor wątku e.marta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

e.marta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
ubiegałam się o dodatek aktywizacyjny, zawiadomiono mnie o odmowie przyznania prawa do dodatku z powodu nie spełniania warunków art.48 ust.1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Przytoczę ten art.:
Art. 48. 1. Bezrobotnemu posiadającemu prawo
do zasiłku przysługuje dodatek aktywizacyjny, jeżeli:
1) w wyniku skierowania przez powiatowy urząd pracy
podjął zatrudnienie w niepełnym wymiarze czasu
pracy obowiàzujàcym w danym zawodzie lub
służbie i otrzymuje wynagrodzenie niższe od minimalnego
wynagrodzenia za pracę;
2) z własnej inicjatywy podjął zatrudnienie lub inną
pracę zarobkową
.

Sprawa jest następująca: zatrudniona zostałam u obecnego pracodawcy po stażu ale umowę otrzymałam na pół roku, a pracodawca ma obowiązek zatrudnienia mnie po stażu tylko na miesiąc. Dodam również, że staż znalazłam sobie sama. Mam prawo do zasiłku.
Czy odmowa przyznania mi dodatku jest zasadna? Uważam, że poniekąd jest to podjęcie pracy z własnej inicjatywy.

Proszę o podpowiedzi, podzielenie się własnymi doświadczeniami.

e.marta napisał:
Dodam również, że staż znalazłam sobie sama. Mam prawo do zasiłku.
Miałaś/masz chyba prawo do stypendium stażowego, a nie do zasiłku dla bezrobotnych... a w takim przypadku dodatek aktywizacyjny nie przysługuje. Bez znaczenia jest czy sama staż znalazłaś czy znalazł go dla ciebie PUP.
Stypendium z tytułu odbywania stażu a zasiłek dla bezrobotnych to 2 różne świadczenia, a tylko w drugim przypadku możemy mówić o możliwości uzyskania dodatku aktywizacyjnego. Okres odbywania stażu (uzyskiwania stypendium z tego tytułu) "pochłania" okres zasiłku, tj. stypendium jest wypłacane w zamian i nie przedłuża okresu wypłaty pieniędzy o "niewybrany" zasiłek.
Aby uzyskać dodatek aktywizacyjny musisz podjąć pracę w okresie pobierania zasiłku dla bezrobotnych.

Aby mieć 100% pewność napisz:
1. od kiedy przyznano ci prawo do zasiłku dla bezrobotnych i na jaki okres;
2. w jakim okresie odbywałaś staż i przysługiwało ci stypendium,
3. od kiedy (wskaż konkretną datę) podjęłaś zatrudnienie.

Ostatnia edycja:
Tak, tak, wiem że stypendium z tytułu odbywania stażu a zasiłek dla bezrobotnych to 2 różne świadczenia.
A więc tak... stałam się osobą bezrobotną z prawem do zasiłku w sierpniu 2013, a już 1 października 2013 podjęłam staż (w okresie "między" otrzymywałam zasiłek), staż trwał 3 miesiące. Od 1 stycznia 2014 jestem zatrudniona u pracodawcy, u którego odbywałam staż na 6 miesięcy. Czy naprawdę w takim wypadku dodatek się nie należy?

Zasiłek przyznano mi na rok od sierpnia 2013

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Prosiłam o wskazanie dat - Od... Do...
Sprawdź w decyzjach okres rejestracji, prawa do zasiłku dla bezrobotnych i prawa do stypendium i wróć z konkretnymi datami.
e.marta napisał:
Od 1 stycznia 2014 jestem zatrudniona u pracodawcy, u którego odbywałam staż na 6 miesięcy.
Zdajesz sobie sprawę, że ewentualny dodatek aktywizacyjny przysługuje nie od dnia podjęcia pracy, a od dnia złożenia do PUP wniosku o dodatek aktywizacyjny, prawda?

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Zdajesz sobie sprawę, że ewentualny dodatek aktywizacyjny przysługuje nie od dnia podjęcia pracy, a od dnia złożenia do PUP wniosku o dodatek aktywizacyjny, prawda?
Owszem, zdaję. Udało mi się to ustalić.

Zatem:
-od 08.08.13r. - bezrobotna z prawem do zasiłku na rok
-od 01.10.13r do 31.12.13r. - staż z PUP
-od 01.01.14r. do 31.06.14r. - zatrudniona na umowę o pracę na cały etat

Przykro mi, ale nie ma opcji, abyś otrzymała dodatek aktywizacyjny. Od razu następnego dnia po zakończeniu stażu podjęłaś zatrudnienie, zatem nie było możliwości, aby przywrócono ci prawo do zasiłku dla bezrobotnych.

Dodatek aktywizacyjny w tym przypadku nie przysługuje.

Ostatnia edycja:
Ehh... instrumenty pomocowe na naszym rynku pracy! Żal...

Mimo wszystko, dziękuję za pomoc! Pozdrawiam

Kosssz napisał:
Przykro mi, ale nie ma opcji, abyś otrzymała dodatek aktywizacyjny. Od razu następnego dnia po zakończeniu stażu podjęłaś zatrudnienie, zatem nie było możliwości, aby przywrócono ci prawo do zasiłku dla bezrobotnych.

Dodatek aktywizacyjny w tym przypadku nie przysługuje.
Ja miałem dzień przerwy i też mi nie przyznano dodatku

Powrót