Dodatek aktywizacyjny - pytanie

• Autor wątku Autor wątku uczen1410
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uczen1410

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Podobno jak się znajdzie prace więcej, niż 60 km od miejsca zamieszkania, to można dostać dodatek aktywizacyjny za znalezienie pracy. Ja akurat dostałem propozycję pracy 80 km od domu, więc idealnie wręcz. W urzędzie pracy mi mówili, że jeśli oni znajdą pracę sami, to dostanę jak wiadomo tam skuteczność znalezienia pracy jest bliska dna i częstym hasłem jest oczywiście śpiewka "Proszę przyjść tego i tego dnia i ustalimy dalszy plan przyszłościowy".
Dodam też, że dopiero, co się zarejestrowałem w PUP i nie pracowałem jeszcze na umowę o pracę, bo studia zacząłem. Czy mam szanse na dodatek, czy też nie? Ile wynosi mniej więcej i komu przysługuje? I czy kwalifikuje się tutaj umowa zlecenie?

Bezrobotnemu posiadającemu prawo do zasiłku przysługuje dodatek aktywizacyjny, jeżeli z własnej inicjatywy podjął zatrudnienie lub inną pracę zarobkową. Dodatek przysługuje w kwocie stanowiącej różnicę pomiędzy otrzymywaną pensją a minimalnym wynagrodzeniem, jednak nie może być większy niż 50% kwoty zasiłku dla bezrobotnych. Zasiłek wynosi ok. 720 zł netto. Umowa zlecenia również się kwalifikuje.
Pozdrawiam,

Czyli reasumując osoba, która nie jest na zasiłku i jest bezrobotna nie może otrzymać dodatku?

Dokładnie. Nie może.
WojciechChmurak napisał:
Zasiłek wynosi ok. 720 zł netto.
Zwracam uwagę, że kwota zasiłku dla bezrobotnych zależy od procentowej wysokości, a po 3 misiącach i tak ulega zmniejszeniu. Także kwoty ok. 720 zł nie otrzymuje każdy bezrobotny z prawem do zasiłku.

Ostatnia edycja:
W takim razie szkoda, że nie mogę skorzystać. Dziękuje za wyjaśnienie i myślę, że można zamknąć ten wątek

Powrót