Dodatek aktywizacyjny/Zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku SnQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SnQ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Mam kilka pytań odnośnie zasiłku dla bezrobotnych i dodatku aktywizacyjnego. Szukałem w niektórych tematach tutaj ale nie mogłem znaleźć konkretnych odpowiedzi.

Odnośnie zasiłku dla bezrobotnych:
1. Czy mogę sprzedać lub zezłomować samochód(mam go około 3 lata) nie tracąc zasiłku?

Dodatek aktywizacyjny:
W chwili obecnej jestem na zasiłku dla bezrobotnych prawie miesiąc. Wiem że dodatek aktywizacyjny to jest 50% pozostałego zasiłku przez połowę okresu jaki on przysługuje. Przyznano mi 660zł przez pierwsze 3 miesiące i 550zł przez kolejne 3. Jeśli znajdę pracę sam to wtedy:
2. Do jakiego terminu od podjęcia zatrudnienia mogę zgłosić wniosek o przyznanie dodatku?
3. W jaki sposób będzie to wypłacane i przez jaki okres?
4. Załóżmy że przepracowałem miesiąc i zostałem zwolniony. Co się dzieje wtedy z dodatkiem aktywizacyjnym? Czy zostaje anulowany czy mogę jakoś wrócić do zasiłku?

Dodatek aktywizacyjny jest formą nagrody dla bezrobotnego za to że należy ci się zasiłek a z niego nie korzystasz bo masz już pracę dostajesz dodatek w wysokości połowy zasiłku przez połowę okresu na jaki przyznano zasiłek

ja zasiłek dostawałem bezpośrednio na swoje konto z UPracy, musisz być zarejestrowany w UP, wyrejestrować się po zatrudnieniu, i złozyć wniosek o przyznanie w ciągu 10 czy 14 dni

jak stracisz pracę po miesiącu to dostaniesz decyzję o wstrzymaniu dodatku i przyzaniu ponownie zasiłku (jak się zarejestrujesz )

generalnie wracasz na zasiłek tak długo jak był a dodatek jest bonusem który możesz mieć lub nie

Ostatnia edycja:
Czyli jak dobrze rozumiem to dodatek jest całkiem odrębną kwotą? Nie jest odejmowany od pozostałego zasiłku?

Tak, jest odrębnym świadczeniem. Ponownie należy zarejestrować się w ciągu 14 dni kalendarzowych od ustania zatrudnienia.
Wniosek o dodatek najlepiej złożyć jak najszybciej, szczególnie jeśli nie ma się pewności, że zatrudnienie będzie trwało długo, ponieważ dodatek przysługuje tylko w trakcie zatrudnienia i nie jest przyznawany wstecz.
Utrata statusu osoby bezrobotnej w przypadku sprzedaży/zezłomowania samochodu uzależniona jest od podatku. Należy sprawdzić, czy z tego tytułu będzie naliczony podatek.

Powrót