dodatek aktywizacyjny

• Autor wątku Autor wątku Anunaki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anunaki

Użytkownik
Odpowiedzi
97
Czy przyspuguje mi dodatek aktywizacyjny jesli dzis rano zarejestrowalem sie jako bezrobotny a tego samego dnia w godz. Popoludniowych znalazlem prace z wlasnej inicjatywy i podpisalem umowe

Z jakim dniem zarejestrowałeś się jako bezrobotny data?
Jaki jest okres na jaki została zawarta umowa daty?

Rejestracja 13.03 (akurat w godz. Porannych) umowa podpisana tego samego dnia (rowniez 13.03) godz. Popudniowe(na okres probny 2 msc) wczesniej mialem badania lekarskie (w poprzednim tygodniu)

Anunaki napisał:
Rejestracja 13.03 (akurat w godz. Porannych) umowa podpisana tego samego dnia (rowniez 13.03) godz. Popudniowe(na okres probny 2 msc) wczesniej mialem badania lekarskie (w poprzednim tygodniu)

nie przysługuje, twoja rejestracja jest do uchylenia

W polskim prawie terminy spraw określone są dniach, tygodniach, miesiącach. Dzień jest najkrótszym możliwym terminem, nie ma podziału na godziny.
Zatem analizując powyższą sprawę z dniem 13.03.2017 r. nie mogłaś zostać zarejestrowana jako bezrobotna, ponieważ zgodnie z umową z nowym pracodawcą od dnia 13.03.2017 r. rozpoczęłaś pracę. Nie ma znaczenia czy w tym dniu faktycznie świadczyłaś pracę.
Dlatego teraz należy zgłosić się do Urzędu Pracy wraz z umową i wyjaśnić sprawę.

Co innego gdybym zarejestrowal sie dnia 13.03 (po poludniu) a 14.03 (rano) znalazl prace i podpisal umowe to dodatek aktywizacyjny by mi przyslugiwal?

hak89 napisał:
Nie ma znaczenia czy w tym dniu faktycznie świadczyłaś pracę.

Nie zgadzam się. Ma to znaczenie

Anunaki napisał:
Czy przyspuguje mi dodatek aktywizacyjny jesli dzis rano zarejestrowalem sie jako bezrobotny a tego samego dnia w godz. Popoludniowych znalazlem prace z wlasnej inicjatywy i podpisalem umowe
Czy w umowie jest wskazany termin rozpoczęcia pracy?
Jeśli nie, to czy za dzień 13.03 będzie przysługiwało ci wynagrodzenie?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dodatek aktywizacyjny nie może zostać przyznany jeśli w tym samym dniu zarejestrował Pan się jako osoba bezrobotna i jednocześnie podjął Pan (tzn. przystąpił do jej wykonywania) pracę. Chyba, że chodzi wyłącznie o zawarcie umowy bez faktycznego świadczenia pracy...
Jak wyżej napisał hak89
Mezczyzna.gif
pora dnia nie ma znaczenia, ale istotne jest tutaj nie to kiedy podpisał Pan umowę, ale kiedy podjął Pan pracę. Zatem, kiedy to nastąpiło?

rejestracja jako bezrobotny z prawem do zasiłku 13.03
umowa o pracę podpisana 13.03 z rozpoczęciem świadczenia pracy od 14.03

Anunaki napisał:
rejestracja jako bezrobotny z prawem do zasiłku 13.03
umowa o pracę podpisana 13.03 z rozpoczęciem świadczenia pracy od 14.03

Jeśli umowa podpisana w dniu 13.03.2017
zawarta na okres od 14.03.2017 - do.......
termin rozpoczęcia pracy 14.03.2017
Dodatek aktywizacyjny się należy.

Anunaki napisał:
rejestracja jako bezrobotny z prawem do zasiłku 13.03 umowa o pracę podpisana 13.03 z rozpoczęciem świadczenia pracy od 14.03
I na pewno nie przystąpił Pan do pracy wcześniej, tj. w dniu podpisania umowy (13.03.2017)?

Witam. Byłam osobą bezrobotną z prawem do zasiłku po 3 miesiącach w urzędzie zarejestrowałam się 17.01.2017.Podjęłam pracę w dniu 09.03.2017r.Pani w urzędzie powiedziała mi, że otrzymam dodatek aktywizacyjny tylko musiałam wypełnić wniosek i tak zrobiłam. Dzisiaj otrzymałam decyzję z Urzędu Pracy o odmowie przyznania dodatku aktywizacyjnego, ponieważ w tym okresie nie przysługiwał, mi zasiłek dla osób bezrobotnych…. Czy w ogóle mają rację .???

mbroc napisał:
Byłam osobą bezrobotną z prawem do zasiłku po 3 miesiącach w urzędzie zarejestrowałam się 17.01.2017.
Może Pani wyjaśnić dokładnie sens tego zdania? Od kiedy zasiłek miałby przysługiwać?

PUP ma rację. W dniu podjęcia pracy nie przysługiwał Pani zasiłek dla bezrobotnych, zatem i o dodatku aktywizacyjnym nie może być mowy.

mbroc napisał:
Witam. Byłam osobą bezrobotną z prawem do zasiłku po 3 miesiącach w urzędzie zarejestrowałam się 17.01.2017.Podjęłam pracę w dniu 09.03.2017r.Pani w urzędzie powiedziała mi, że otrzymam dodatek aktywizacyjny tylko musiałam wypełnić wniosek i tak zrobiłam. Dzisiaj otrzymałam decyzję z Urzędu Pracy o odmowie przyznania dodatku aktywizacyjnego, ponieważ w tym okresie nie przysługiwał, mi zasiłek dla osób bezrobotnych…. Czy w ogóle mają rację .???

Nie przysługuje dodatek aktywizacyjny. Mają rację

Powrót