Dodatek Aktywizacyjny

• Autor wątku Autor wątku Dawid933
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawid933

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam !
Wyliczy mi ktoś bardzo proszę ile mi się należy zasiłku aktywizacyjnego ? jak on będzie liczony kwota i przez jaki okres ? Przedstawie jak wygląda moja sytuacja

* od dnia 4.05.2017 mam przyznany zasiłek dla bezrobotnych na okres 365 dni.
* 664,90 brutto przez pierwsze 90 dni
* 522,10 brutto przez następne 9 miesięcy

z dniem 20.06.2017 - wtorek podejmuję umowę o pracę na cały etat na czas nieokreślony wynagrodzenie 2000 brutto. W tym samym województwie ( 60-70 km od miejsca zamieszkania ) ale inny pracodawca. ( już jestem ugadany z pracodawcą odnośnie daty rozpoczęcia i wynagrodzenia )

Mogę prosić by mi ktoś to wyliczył ? Na chłopksi rozumi bo czytam w necie, te 50% ale proszę bardzo kogoś o pomoc.

Chciałbym dodać, że spełniam wszystkie warunki by go otrzymać.

Dziękuję z Góry !

Dawid933 napisał:
Wyliczy mi ktoś bardzo proszę ile mi się należy zasiłku aktywizacyjnego ? !

Nie jest to wypłata jednorazowa.
Aby otrzymać zasiłek należy:
- złożyć wniosek do PUP (brak wniosku brak zasiłku)
We wniosku są dalsze instrukcje
- kopia umowy
- zaświadczenie lub oświadczenie o kontynuowaniu pracy (składane co miesiąc)
W urzędzie wytłumaczą.
Co do tych 50%
Jest to 50% przyznanego zasiłku wypłacanego przez połowę okresu na który został przyznany zasiłek

Witam
Ja mam również pytanie odnośnie dodatku aktywizacyjnego a mianowicie
Od dnia 18 kwietnia jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku(kara 3 miesięczna).
Zatrudnienie podejmuję od 26 czerwca.
Prawo do zasiłku mam od 17 lipca.
Pytanie moje brzmi czy jeśli przedstawię im umowę np 18lipca czy będę miał dodatek czy patrzą na datę zawarcia umowy? Czy może być druga umowa, bo pierwsza jest na okres 30dni. Czy mogę w jakiś sposób ominąć ten durny przepis?
Dziękuję i pozdrawiam

Liczy się data podjęcia pracy. A Pan ma 7 dni na zgłoszenia tego faktu w PUP (czyli maksymalnie do 03.07.2017 r.), więc nie można sobie wybrać, którą umowę zgłosić. Nie ma możliwości ominąć durnego przepisu.
Dodatek aktywizacyjny nie będzie przysługiwał, bo podejmując pracę nie będzie miał Pan prawa do zasiłku dla bezrobotnych.

Ostatnia edycja:
Witam
A co w przypadku gdy będę wyrejestrowany z pup(na własne życzenie) i przedstawię im dopiero drugą umowę w międzyczasie rejestrując się w pup będzie to już po 17 lipca.
Czy PUP ma możliwość sprawdzenia w jakieś bazie że pracowałem?
Pozdrawiam

dareneusz napisał:
Nie jest to wypłata jednorazowa.
Aby otrzymać zasiłek należy:
- złożyć wniosek do PUP (brak wniosku brak zasiłku)
We wniosku są dalsze instrukcje
- kopia umowy
- zaświadczenie lub oświadczenie o kontynuowaniu pracy (składane co miesiąc)
W urzędzie wytłumaczą.
Co do tych 50%
Jest to 50% przyznanego zasiłku wypłacanego przez połowę okresu na który został przyznany zasiłek

tyle to ja sam wszystko dokładnie wiem

Wiem, że 50% przez połowę mojego okresu. Chodzi mi o kwotę, gdyż wiem, że będzie to 2000 zł brutto.

A nie wiem czy chce mi się za parę groszy chodzić po urzędach itp. bo tam coś pisze także do stosunku minimalnego wynagrodzenia. Dlatego pytam.

Dawid933 napisał:
Chodzi mi o kwotę, gdyż wiem, że będzie to 2000 zł brutto.
O czym Ty piszesz?

Jest to 50% przyznanego zasiłku

Jeżeli wyliczę kwotowo to jaką mam pewność że będziesz zatrudniony przez rok czasu.

Ostatnia edycja:
W drugim wypadku, czyli kiedy bezrobotny z własnej inicjatywy podejmie zatrudnienie, urząd pracy przyzna mu dodatek aktywizacyjny w wysokości 50% zasiłku dla bezrobotnych przez połowę okresu w którym bezrobotny pobierałby zasiłek. A zatem tutaj bezrobotny dostanie więcej – bo zawsze 50% zasiłku, a nie tylko różnicę pomiędzy otrzymywaną pensją a wynagrodzeniem minimalnym. W tym jednak przypadku okres pobierania dodatku aktywizacyjnego będzie krótszy o połowę.

Aha czyli, jak sobie sam znajdę pracę to dostanę 50% przyznanego zasiłku przez połowę okresu który mi jeszcze przypada dodatek tak?

Dawid933 napisał:
Aha czyli, jak sobie sam znajdę pracę to dostanę 50% przyznanego zasiłku przez połowę okresu który mi jeszcze przypada dodatek tak?

Tak.
Tylko musisz złożyć wniosek w PUP i postępować zgodnie z zaleceniami. Nie wypłacają wstecz.

Ok teraz ja. Zaczełam prace w połowie mojego "zasiłku" z UP.. pani powiedziała,że jeśłi znalazłam sobie prace dostaje od nich tzw" premie" czyli ten dodatek. OK.. wszystko jasne bo dostarczyłam do UP umowę o prace na czas okreśłony-próbny. NIestety nie dam rady pracować w takich warunkach ( nie ważne) złożyłam wypowiedzienie i teraz co? dostanę ten zasiłek ? czy nie?... przepracowałam 2 tyg.

Powrót