Dodatek dla sieroty zupełniej.

• Autor wątku Autor wątku Statoos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Statoos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry.
Chciałbym zapytać jak to jest z dodatkiem dla sierot zupełnych.
Wedle ustawy należy się osobie pobierającej rentę rodzinną i której rodzicie nie żyją.
Czy ma znaczenie po kim jest ta renta rodzinna (po rodzicach czy np. po zmarłym mężu)? W ustawie nie znajduję takiego doprecyzowania (w sumie przy każdej informacji jaką znajduję o dodatku, jest mowa o rencie rodzinnej, nie ma sprecyzowane po kim).
Dziękuję za podpowiedzi.

rentę rodzinną pobiera żona lub dziecko(ta sama nazwa)zmarłego, a dodatek może tylko dziecko (żona nie jest sierotą)

Żona pobiera rentę rodzinną po zmarłym mężu.
Żona jest także sierotą, bo jej obydwoje rodzice nie żyją.
Wedle definicji spełnia wszystkie przesłanki do otrzymania dodatku dla sieroty zupełnej (nie ma ograniczeń wiekowych). Pytanie, czy ma znaczenie za kogo jest ta renta rodzinna (tego nie mogę znaleźć nigdzie zdefiniowanego).

Statoos napisał:
Żona jest także sierotą, bo jej obydwoje rodzice nie żyją.
Ciekawe zapętlenie zależności.

Moim zdaniem
Należy rozpatrzeć komu i na jakich zasadach przysługuje renta rodzinna.
https://www.zus.pl/swiadczenia/renty/renta-rodzinna.
Jeżeli przysługuje renta rodzinna należy rozpatrzeć kto jest sierotą zupełnym w świetle tej ranty rodzinnej.
https://www.zus.pl/swiadczenia/doda...ytalno-rentowych/dodatek-dla-sierot-zupelnych
Ale wtedy nie podmieniamy zmarłych, rozpatrujemy nadal pierwotnego zmarłego

Sęk w tym, że w ustawie nie ma nic napisane jaki rodzaj renty rodzinnej trzeba mieć. W ustawie napisane jest dokładnie: Jeżeli do renty rodzinnej uprawniona jest sierota zupełna, przysługuje jej dodatek dla sierot zupełnych.
ZUS twierdzi, że trzeba mieć rentę rodzinną po rodzicach ale nie mogę nigdzie znaleźć tego umocowanego w jakimkolwiek przepisie.

Statoos napisał:
W ustawie napisane jest dokładnie: Jeżeli do renty rodzinnej uprawniona jest sierota zupełna, przysługuje jej dodatek dla sierot zupełnych.
Po odmowie pisz odwołanie i do sądu. Dla mnie są jasne zasady, ale nie potrafię przekonać. W pewnym okresie to są wszyscy sierotami zupełnymi

No właśnie tak myślę zrobić i poprosić o podanie podstawy prawnej. Sama ustawa nic o tym nie mówi.

Powrót