dodatek mieszkaniowy a składki na zus

• Autor wątku Autor wątku pszczółka maja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pszczółka maja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Czy składki na ZUS powinny być odprowadzane od dodatku mieszkaniowego wypłacanago przez pracodawcę? W jakiej rubryce powinien on być wykazany w PIT 11? Jakie dokumenty musi posiadać pracodawca, że wypłaca mi dodatek mieszkaniowy i jak powinien być ona wykazany w liście płac? Proszę o podanie podstawy prawnej.

O jaki dodatek mieszkaniowy chodzi? Dla nauczycieli? Czy wypłacany przez MOPS?

ani wyplacany przez nauczycieli ani wyplacany przez MOPS. wyplacany przez "normalną" firmę

przepraszam. mialo być oczywiście - nie wypłacany dla nauczycieli i nie przez MOPS

W takim razie należy "oskładkować" i "opodatkować".

Panie Januszu serdecznie dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, dotyczące tej sprawy.

Od lipca 2008 pracuje w pewnej firmie i od początku okresu zatrudnienia do końca grudnia 2008 byłam zoobowiązana pracować również w godzinach nadliczbowych (było to od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin w miesiącu). Ponieważ jestem w ciąży od połowy lutego jestem na zwolnieniu lekarskim. Pracodawca do podstawy wymiaru wynagrodzenia chorobowego wziął pod uwagę jedynie pensję zasadniczą + premię (co miałam zawarte w umowie o pracę). Pod uwagę nie zostały wziętę godziny nadliczbowe. Prosiłam pracodawcę o wycinki z listy płac niestety nie udało mi się tego uzyskać. Gdy jeszcze pracowałam miałam wgląd jedynie do listy płac za miesiąc grudzień. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że pracodawca nie ujmuje godzin nadliczbowych jako składnika w liscie płac a podaje to jako nagrody (co zapewne nie jest zgodne z prawem). Jest to praktyka stosowana w stosunku do wszystkich pracownków. W związku z tymi wszystkimi wątpliwościami zgłosiłam skargę do PIP. W trakcie kontroli pracodawca przedstawił dwa pisa w których stwierdził, że przyznano mi dofinansowanie do wynajmu mieszkania (za niektóre miesiące 200zł, a za niektóre 400). Ja nigdy nie składałam żadnego podania, wniosku itp o dofinansowanie. Nagrody wliczne są do podstawy wymiaru wynagrodzenia chorobowego, dofinansowanie jednak nie.

Czy nie ma obowiązku by na decyzjach o przyjęciu widniał również mój podpis?

Czy zgodne z prawem jest to by w trakcie kontroli PIP pracodawca zmienił, bądź też poinformował inspektora pracy, że widniejący w liście płac składnik wynagrodzenia-nagrodna, jest zupełnie czymś innym tzn. dotacją do wynajmu mieszkania?

Ispektor pracy poinformował mnie, że dotacji mieszkaniowej nie mogą mi wliczyć do podstawy wymiaru wynagrodzenia chorobowego zgodnie z art. 41 ust.2 ustway z dnia 25 czerwca 1999 o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczniea społecznego w razie choroby i macierzyństwa - składników wynagrodzniea przysługujących w myśl umowy o pracę lub innego aktu, na podstawie którego powstał stosunek pracy, tylko do określonego terminu nie uwzględnia się przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego należnego za okres po tym terminie.
Czy przepis ten nie odnosi się to tych składników wynagrodzenia, które są zawarte w umowie o pracę, lub też w aneksie do umowy o pracę, przyznanych przez pracodawcę na jakiś określony czas? Ja w umowie oczywiście nie mam przyznanej dotacji, nie podpisywałam również żadnego aneksu.

Pracodawca wymyślił jakieś "dziwadło" z tym dodatkiem mieszkaniowym.
Dziwię się, że inspektor PIP dał się nabrać.

Powrót