Dodatek mieszkaniowy

• Autor wątku Autor wątku lilila
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lilila

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

po pierwsze witam wszystkich Stałych Użytkowników :) Jestem tutaj nowa i jeśli poruszony przeze mnie temat był wcześniej omawiany, to przepraszam, ze ponawiam temat, ale nie udało się mi go odnaleźć.

Mój mąż pracował w zeszłym roku w Niemczech przez 2 miesiące. Następnie przebywał w Polce, teraz znowu wyjeżdża do Niemiec, ponieważ ponownie otrzymał propozycję pracy, tym razem na dłużej.
Czy jeżeli wynajmie mieszkanie to ma szanse na otrzymanie jakiegoś dodatku do utrzymania tego mieszkania?
Na początku przez miesiąc pracodawca zapewnia mu mieszkanie, ale później musi znaleźć cos na własną rekę. Utrzymanie dwóch mieszkań będzie jednak sporo kosztować.

Rozważaliśmy wspólny wyjazd, ale nie możemy działać pochopnie. Nie wiemy jak faktycznie długo mąż będzie pracował (choć mamy nadzieje, ze jednak tak), a mamy dwójkę dzieci w wieku szkolnym a to jest dodatkowy problem, bo nie znamy języka niemieckiego (maż w pracy posługuje się angielskim). Nie chcemy spaść z deszczu pod rynnę, wolelibyśmy pojechać do męża, kiedy jego a przez to nasza sytuacja (również finansowa) będzie stabilniejsza.

A wracając do dodatku do utrzymania mieszkania czy ma jakieś znaczenie, ze w Polsce mamy mieszkanie, które również utrzymujemy?

Trudno tutaj gdybac. Generalnie jest mozliwosc uzyskania dodatku mieszkaniowego, gdy zarobki sa bardzo niskie, Ale jesli maz bedzie mieszkal tu sam, a wy w Polsce, to jego zarobki sie beda dzielic na jedna osoba, gdybysie byli wszyscy na miejscu, to dzielilyby sie na 4 osoby (jego, zone i 2 dzieci), wiec szanse bylyby wieksze.

Jest jednak drugie rozwiazanie, ale to wszystko zalezy od podatkow, jakie maz placi. A mianowicie w niemieckim prawie podatkowym jest cos takiego jak "koniecznosc prowadzenia dwoch gospodarstw domowych ze wzgledow zawodowych "(doppelte Haushaltsführung). To polega wlasnie na tym, ze np. glowa rodziny zostaje oddelegowana czasowo do pracy w innym miescie, zona i dzieci zostaja w pierwotnym miejscu zamieszkania i wtedy glowa rodziny moze odpisywac od podatku rozne koszty zwiazane z prowadzeniem dwoch gospodarstw domowych oraz podrozy w odwiedziny na weekendy do reszty rodziny. Ale to sie oplaca tylko wtedy, gdy sie placi duze podatki. Jesli tych podatkow jest malo, np. ze wzgledu na niska pensje, to to nic nie da.

Proponowalbym dlatego skontaktowac sie z jakims profesjonalnym biurem podatkowym/prowadzacym ksiegowosc, zeby wyliczyli, co bedzie korzystniejesze: przeprowadzka calej rodziny do Niemiec i korzystanie z dodatku mieszkaniowego czy prowadzenie dwoch gospodarstw domowych i ulgi podatkowe.
Tak w ciemno nie da rady powiedziec, co jest korzystniejsze.

Powrót