dodatek mieszkaniowy

• Autor wątku Autor wątku stokrotka2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stokrotka2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Bardzo prosze o porade. Znalazlam sie w trudnej sytuacji zyciowej - mam nadzieje ze przejsciowej. W pazdzierniku 2006 rozwiedlismy sie z mezem.Bylismy malzenstwem 12 lat i mieszkalismy w domu nalezacym do jego rodzicow. Jednak przez ostatnie lata panowala taka nieciekawa atmosfera, ze sie wyprowadzilam z synem. Od dwoch lat wynajmuje mieszkanie, ale zameldowanie stale mam nadal w mieszkaniu tesciow. Czy powinnam miec zameldowanie tymczasowe na nowym mieszkaniu, czy jest niepotrzebne? Do tej pory jakos udawalo mi sie placic czynsz z dochodow, ktore uzyskiwalam (pensja + alimenty 400 na dziecko), chociaz nie bylo lekko. Miesiac temu jednak stracilam prace i zostaly mi tylko alimenty (zasilek z UP przysluguje mi dopiero od czerwca). Kolezanka poradzila mi zebym starala sie o dodatek mieszkaniowy, nie wiem jednak kiedy mi sie nalezy. Nie jestem zameldowana w obecnym mieszkaniu, nie mam podpisanej umowy o wynajem (umowa ustna - juz dwa lata tutaj mieszkam i jakos dogaduje sie z wlascicielem), nie jestem pewna tez czy wlasciciel mieszkania odprowadza z tego tytulu podatek do US. W najblizszym czasie planuje skorzystac z bezplatnych szkolen dotowanych przez UE, zebym mogla znalezc ciekawsza prace. Jezeli jednak nic konkretnego nie znajde planuje wyjazd 2 - 3 miesieczny do pracy za granica, a pozniej juz na spokojnie szukac cos na miejscu. Jednak pytanie zasadnicze - czy moge sie starac o ten dodatek mieszkaniowy? Co powinnam zrobic? Czy moge tez starac sie o mieszkanie socjalne?

O ile dobrze pamiętam, to przy ubieganiu się o dodatek mieszkaniowy trzeba przedstawić tytuł prawny do mieszkania (np. umowę najmu).
Wynajmujący ma obowiązek rozliczania się z fiskusem z dochodów za najem (ale nie ma obowiązku rejestracji czy zgłaszania umowy najmu do US), więc to jego problem.
Możesz starać się o mieszkanie socjalne, czy komunalne. Ale kolejki potrzebujących są w każdym (chyba) mieście na kilka lat.

[cytat="stokrotka2"] Od dwoch lat wynajmuje mieszkanie, ale zameldowanie stale mam nadal w mieszkaniu tesciow. Czy powinnam miec zameldowanie tymczasowe na nowym mieszkaniu,[/cytat]

TAK - zgodnie z ustawą o ewidencji ludności i dowodach osobistych...

Skoro pani nie przebywa u teściów ci mogą pania w trybie administracyjnym wymeldować ...

[cytat="stokrotka2"] Nie jestem zameldowana w obecnym mieszkaniu, nie mam podpisanej umowy o wynajem (umowa ustna - juz dwa lata tutaj mieszkam i jakos dogaduje sie z wlascicielem), nie jestem pewna tez czy wlasciciel mieszkania odprowadza z tego tytulu podatek do US. [/cytat]

tu już mogą być problemy z US....

[cytat="stokrotka2"] Czy moge tez starac sie o mieszkanie socjalne? [/cytat]

jakie mieszkanie socjalne skoro ma pani gdzie mieszkać ? - u teściów...

Dziekuje bardzo za porady. Pozdrawiam :)

Powrót