dodatek pielęgnacyjny

• Autor wątku Autor wątku 22233ab
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

22233ab

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.Jestem na rencie w stopniu znacznym i z tego powodu mam z ZUS-u dodatek pielęgnacyjny do renty,staram się o dodatek mieszkaniowy w GOPS-ie, i tu pytanie czy dodatek ten liczy się do obliczenia dochodu,czytałem w necie że dodatki i zasiłki pielęgnacyjne nie są zaliczane do dodatków mieszkaniowych,chciałbym wiedzieć jakie jest prawo i rzeczywistość,wlicza się czy nie wlicza.
bardzo dziękuję i pozdrawiam

Według ustawy dodatek pielęgnacyjny jest wliczany do dodatku mieszkaniowego, są jednak gminy, które tego dodatku nie doliczają, ale dlaczego nie wiem. Nie jest on bowiem wymieniony w ustawie w dochodach, których nie powinno się uwzględniać przy ustalaniu dodatku.

Mogła by pani podać artykuł prawny,miałbym czymś się podeprzeć przy odwołaniu do SKO.

Ustawa z dnia 21.06.2001r o dodatkach mieszkaniowych (Dz.U Nr 71 poz.734 z 2001 r. póź. zmian.), reguluje zasady i tryb przyznania, ustalania wysokości i wypłacania dodatków mieszkaniowych oraz właściwość organów w tych sprawach i Rozprządzenie Rady Ministrów z dnia 28.12.2001r w sprawie dodatków mieszkaniowych /Dz.U. Nr 156 z 2001r poz.1817/.

Powrót