Dodatek solidarnościowy

• Autor wątku Autor wątku BODOPOLSKA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BODOPOLSKA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
"Dodatek będzie przysługiwać osobom zatrudnionym na umowę o pracę i z którymi umowa o pracę została po 31 marca 2020 r. rozwiązana, albo uległa rozwiązaniu z upływem czasu, na który była zawarta" - czytamy.

wypowiedzenie (miesięczne) otrzymałem 26 lutego 2020 roku. 31 marca pracowałem ostatni dzień- czy będzie mi przysługiwał ten dodatek?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jakby twoja umowa została rozwiązana 1 kwietnia to wtedy można powiedzieć że została rozwiązana po 31 marca. Natomiast rozwiązanie umowy 31 marca nijak nie będzie rozwiązana po 31 marca. Prędzej po 30 marca. Prościej już się chyba nie da wytłumaczyć.

Dodatek – w brzmieniu uchwalonym przez Sejm - przysługiwał będzie osobom, które były zatrudnione na podstawie umowy o pracę, i z którymi umowa ta została, po 15 marca 2020 r., rozwiązana albo uległa rozwiązaniu z upływem czasu, na który była zawarta.
Czyli zgodnie z tym co uchwalił Sejm przysługuje mi ten dodatek? Wypowiedzenie (miesięczne) otrzymałem 26 lutego 2020 roku. 31 marca pracowałem ostatni dzień. Zgodnie z Kodeksem Pracy jaki dzień traktuje się jako dzień rozwiązania umowy? Dzień gdy przestaje ona obowiązywać, czy dzień otrzymania wypowiedzenia?

A jesteś uprawniony do zasiłku? Bo nie można pobierać obu świadczeń na raz.

to wtedy obniżą dodatek.Tak jestem, pracowałem na umowie o pracę, to nie te czasy gdy tyrało się za na śmieciówkach 6 na godzinę.

Orientuje się ktoś jak ma wyglądać sytuacja z dodatkiem solidarnościowym, gdy otrzymało się zwolnienie z pracy (likwidacja stanowiska pracy z powodu COVID-19) i przebywa się aktualnie na 3 miesiecznym okresie wypowiedzenia z zwolnieniem z świadczenia pracy. Gdybym do 31 lipca (czyli końca okresu wypowiedzenia) podjął się nowej pracy to dodatku nie dostanę? Czy podjęcie nowego zatrudnienia nie ma znaczenia i decyduje tylko to że po 31 marca straciłem pracę z powodu pandemii?

Po jakim czasie od złożenia wniosku przelano Wam dodatek solidarnościowy?

Powrót