Dodatek węglowy pytania

• Autor wątku Autor wątku kate_kitten
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kate_kitten

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry. Mam kilka pytań w sprawie dodatku węglowego.

1. Czy dodatek należy się mieszkańcom bloku, ogrzewanym z kotłowni miejskiej?

2. Czy mąż i żona mieszkający w dwóch miejscowościach lub w różnych lokalach mogą się ubiegać o 1 czy 2 dodatki węglowe?

3. O ile dodatków węglowych mogą ubiegać się spokrewnione osoby dorosłe mieszkające w jednym lokalu, prowadzący osobne gospodarstwa domowe, gdzie rachunki wystawiane są tylko na 1 wynajmującego, na którego jest umowa?

4. Czy dodatek węglowy dostanie się na budek letniskowy?

5. Jeśli ma się kilka domów to o ile dodatków można się ubiegać?

1. Nie.
2. Nie. No chyba, że te lokale ogrzewane są węglem, a mąż i żona o dziwo prowadzą oddzielne gospodarstwa domowe.
3. Jeśli mówisz o lokalu ogrzewanym z sieci miejskiej to żadnej.
4. Dodatek należy się osobie w gospodarstwie domowym, a nie budynkowi.
5. Jak wyżej - przysługuje osobie w gospodarstwie domowym. Jeden raz.

1. Nawet jeśli ta kotłownia miejska pali węglem?

2. Tak palone węglem, mąż wyprowadził się do pracy, żona została w innym mieszkaniu w budynku wielorodzinnym ogrzewanym z własnej kotłowni. Mąż mieszka w domu ogrzewanym węglem w innej miejscowości, żona w innej ale w tej samej gminie.

3. Myślę, o budynku kilkurodzinnym z własną kotłownią, gdzie w piecu pali się węglem i pelletem. Mieszkania są podłączone do jednej kotłowni/pieca zlokalizowanej w budynku. W kotłowni pali palacz zatrudniony przez zarządcę budynku.

4. Chodziło o to czy jak się mieszka/prowadzi gospodarstwo domowe w budynku letniskowym to się dostanie taki dodatek?

Ostatnia edycja:
Ad 1. U mnie we Wrocławiu elektrociepłownia ogrzewa całe miasto. I tak, pali węglem. Czyli wg ciebie kilkadziesiąt tysięcy rodzin powinno dostać dodatek węglowy? Podobnie jest w Warszawie. Czyli całe miasto powinno taki dodatek dostać.Oczywiście że nie. Skąd się wziął u ciebie taki pomysł?
Ad 4. Czy źródło ogrzewania w domku letniskowym było wcześniej wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności budynków?

Ostatnia edycja:
2. Ale nie oznacza to od razu, że tworzą dwa osobne gospodarstwa domowe. Pomijając już fakt, że pewnie dom, w którym mieszka mąż nie jest jego?
3. Ustawa nie przewiduje dodatku węglowego w takim przypadku dla poszczególnych mieszkańców takich mieszkań.

Ostatnia edycja:
Pejotwroc napisał:
Ad 1. U mnie we Wrocławiu elektrociepłownia ogrzewa całe miasto. I tak, pali węglem. Czyli wg ciebie kilkadziesiąt tysięcy rodzin powinno dostać dodatek węglowy? Podobnie jest w Warszawie. Czyli całe miasto powinno taki dodatek dostać.Oczywiście że nie. Skąd się wziął u ciebie taki pomysł?
Ad 4. Czy źródło ogrzewania w domku letniskowym było wcześniej wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności budynków?

Ad. 1. Nie mój pomysł. Taka informacja z gminy od osoby przyjmującej wnioski, że mieszkańcy bloków w mieście też mogą składać.

Ad. 4 Jeśli jest, to tak?

gryffinian napisał:
2. Ale nie oznacza to od razu, że tworzą dwa osobne gospodarstwa domowe. Pomijając już fakt, że pewnie dom, w którym mieszka mąż nie jest jego?
3. Ustawa nie przewiduje dodatku węglowego w takim przypadku dla poszczególnych mieszkańców takich mieszkań.

Ad. 2. Jest męża. Mieszkanie wynajmuje żona.

Ad.3. Czyli o ile dodatków tacy mieszkańcy mogą się ubiegać, którzy mieszkają w jednym lokalu, a prowadzą osobne gospodarstwa domowe.

Jest to chyba zgodna z ustawą "lokalna sieć ciepłownicza" bo ogrzewa tylko ten budynek, w którym jest kilka mieszkań. Co z pozostałymi mieszkańcami budynku (innych lokali) im też się należy dodatek. Czy kto pierwszy ten lepszy?

1. Art. 2 ustawy o dodatku węglowym mówi wyraźnie dla kogo jest.
2. To nadal nie oznacza tworzenia dwóch gospodarstw. Pomijając fakt, że na mieszkanie, jeśli ogrzewane jest z C.O., dodatek i tak nie przysługuje.
3. Ustawa nie przewiduje dodatków dla mieszkańców budynków wielorodzinnych, z centralną kotłownią.
4. Nie, sam wpis do CEEB nie jest jednoznaczny ze spełnieniem kryteriów dodatku. Dodatek jest przyznawany gospodarstwu domowemu, które mieściłoby się w takim domku.

4. Czyli tak, bo jest wpis i faktyczne mieszkanie w takim domku.

3. Też będzie tak, coś masz słabe info albo wprowadzasz w błąd.

„Lokalną sieć ciepłowniczą" należy definiować jako sieć ciepłowniczą dostarczającą ciepło do budynków z lokalnych źródeł ciepła, a „lokalne źródło ciepła” oznacza między innymi kotłownię lub węzeł cieplny, z których nośnik ciepła jest dostarczany bezpośrednio do instalacji ogrzewania i ciepłej wody w budynku.

Zaś lokalne źródło ciepła – lokalna kotłownia zasilająca jeden, bądź kilka sąsiadujących budynków, produkuje ciepło na potrzeby centralnego ogrzewania dla podłączonych obiektów. Kotłownie tego typu są najczęściej opalane gazem, węglem kamiennym, biomasą albo olejem opałowym.

Zatem mieszkańcom budynku kilkorodzinnego, w którym mieszkania ogrzewane są z kotłowni i pieca na paliwa stałe znajdującej się w tym budynku dodatek się należy.

Zatem mieszkańcom budynku kilkorodzinnego, w którym mieszkania ogrzewane są z kotłowni i pieca na paliwa stałe znajdującej się w tym budynku dodatek się należy.
Mieszkańcy budynku ogrzewanego węglem muszą kupować opał samodzielnie. Jeśli tego nie robią to nie widzę podstaw do dodatku. A nie słyszałem, żeby mieszkańcy robili zrzuty i kupowali sami. Zwykle mają od tego zarządcę.

Jest w ustawie zapis kto ma kupować zarządca czy wynajmujący? Bo chyba nie. Podane jest natomiast we wniosku że ogrzewającym gospodarstwa domowe z lokalnych sieci. A ten wymóg jest akurat spełniony.

Art. 2. 1. Dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym, w przypadku gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane paliwami stałymi, wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2022 r. poz. 438, 1561 i 1576).

Nic nie ma że to lokator ma fizycznie kupować węgiel.

kate_kitten napisał:
4. Czyli tak, bo jest wpis i faktyczne mieszkanie w takim domku.

3. Też będzie tak, coś masz słabe info albo wprowadzasz w błąd.

„Lokalną sieć ciepłowniczą" należy definiować jako sieć ciepłowniczą dostarczającą ciepło do budynków z lokalnych źródeł ciepła, a „lokalne źródło ciepła” oznacza między innymi kotłownię lub węzeł cieplny, z których nośnik ciepła jest dostarczany bezpośrednio do instalacji ogrzewania i ciepłej wody w budynku.

Zaś lokalne źródło ciepła – lokalna kotłownia zasilająca jeden, bądź kilka sąsiadujących budynków, produkuje ciepło na potrzeby centralnego ogrzewania dla podłączonych obiektów. Kotłownie tego typu są najczęściej opalane gazem, węglem kamiennym, biomasą albo olejem opałowym.

Lokalna sieć ciepłownicza, miejska sieć ciepłownicza. Wg twojego rozumowania mi też należy się dodatek gdyż jestem podłączony do miejskiej sieci ciepłowniczej. Bo jak lokalna się na niego łapie to i miejska też. A razem ze mną prawie kilkaset tysięcy mieszkańców Wrocławia oraz wszystkich miast w Polsce? Nie wierzę że powstał taki bubel prawny. Żeby mieć pewność kto ma rację to składaj wniosek. Jak odrzucą to nic nie stracisz. Jak nie to będziesz na plusie.

Punkt 3 odnosił się do budynku, który ma swoją kotłownie. Nie jest podłączony do miejskiej sieci ciepłowniczej. Kotłownia ogrzewa tylko ten budynek i znajdujące się w nim wydzielone mieszkania podłączone bezpośrednio do pieca w tej kotłowni. W kotłowni pali palacz węglem i peletem jeston zatrudnionym opiekunem budynku. Za ogrzewanie płacimy duże pieniądze. Większe niż w mieście. Ogrzewanie mamy tylko w zime i to później niż mieszkańcy bloków w mieście. Jak palacz zaśpi i zapije mamy w domach zimno. A i częste są awarie w zimie.

A tak swoją drogą to moim zdaniem ten dodatek powinien być dla wszystkich. Bo wszyscy grzejemy w domach i wysokie ceny dopadną każdego bez względu na to gdzie mieszka. 500 + dają na wszystkie dzieci. A tu robi się wyjątki żeby niby dać, ale jak najmniejszej liczbie osób. Takie moje zdanie.

Pejotwroc napisał:
Lokalna sieć ciepłownicza, miejska sieć ciepłownicza. Wg twojego rozumowania mi też należy się dodatek gdyż jestem podłączony do miejskiej sieci ciepłowniczej. Bo jak lokalna się na niego łapie to i miejska też. A razem ze mną prawie kilkaset tysięcy mieszkańców Wrocławia oraz wszystkich miast w Polsce? Nie wierzę że powstał taki bubel prawny. Żeby mieć pewność kto ma rację to składaj wniosek. Jak odrzucą to nic nie stracisz. Jak nie to będziesz na plusie.

To są definicje znalezione w internecie. Objęte paragrafami z jakiś ustaw. Według tego co przeczytałam wydaje mi się że w przedstawionym punkcie dodatek przysługuje.

Powrót