Dodatek węglowy

• Autor wątku Autor wątku Frambos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Frambos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Przeprowadzam sie do domu gdzie mieszkają moi rodzice, pracuję zdalnie ale co jakiś czas muszę jechać do innego miasta do pracy i w tym mieście wynajmuje mieszkanie, bo gdzieś spać muszę. Złożyłam już wniosek w miejscowości do której się przeprowadzam o dodanie osoby do "śmieci". Czy mogę bez problemu złożyć wniosek do gminy o dodatek wgelowy? Od dawna jestem pełnoletnia i sama sie utrzymuję, moi rodzice już złożyli. Czy ja tez moge?

Oczywiscie zgodnie z obecną ustawą, bo wiem że szykują poprawkę, ale jeszcze poprawki nie ma.

jak rozumiem rodzice mają piec a ty będziesz jednoosobowym gospodarstwem ?
jeżeli tak to dostaniesz odmowę, poprawka dot. innej kwestii

Agnieszka3M napisał:
jak rozumiem rodzice mają piec a ty będziesz jednoosobowym gospodarstwem ?
jeżeli tak to dostaniesz odmowę, poprawka dot. innej kwestii
Tak, bede jednoosobowym gospodarstwem domowym, na jakiej zasadzie dostanę odmowe? Dodatek z tego co czytałam jest na gospodarstwa domowe a nie na piec czy dom... Może źle zrozumiałam ustawę i opis na stronie gov

być może,
ustawa zawiera definicję gospodarstwa jednoosobowego - samotnie zamieszkujący i gospodarujący

wiem że szykują poprawkę

Zapoznaj się z Poradnikiem dla samorządów dotyczącym wypłaty dodatku węglowego wydanym przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska.

Witam. mam pytanie odnośnie dodatku węglowego.Czy spóźnione złożenie deklaracji o zródle ogrzewania (CEEB) może skutkować odmową przyznania dodatku węglowego ?Chciałem złożyć deklarację o przyznanie dodatku węglowego. Lecz pani urzędnik sprawdziła datę złożenia do CEEB i stwierdziła że ta została złozona po terminie wiec nie ma potrzeby zebym składał wniosek o dodatek węglowy bo i tak nie zostanie przyznany. Jednak nalegałem ze chcę złożyć,żeby odmowę dostać w formie decyzji urzędu a nie słowa urzędnika. Czy ktos orientuje sie czy pani urzędnik miała rację. Z tego co wyczytałem kryterium do przyznania dodatku jest sam wpis do CEEB a nie termin wpisu. Owszem złożony po terminie . ale skorzystałem z tak zwanego czynnego żalu , przyznałem sie do błedu i naprawiłem swój błąd składając deklaracje. Urząd przyjął deklaracje i ostatecznie jest wpis w CEEB. Czy mam jakieś szanse ,odwołując sie do wyższej instancji,jeżeli dostanę odmowę przyznania dodatku węglowego. z góry dziękuje

Czy mam jakieś szanse ,odwołując sie do wyższej instancji,jeżeli dostanę odmowę przyznania dodatku węglowego

Możesz się odwołać, ponieważ w związku z późniejszym zgłoszeniem Twój "czynny żal" został przyjęty i wpis w CEEB masz.

..............................
Nie jestem prawnikiem

Powrót