Dodatkowa rata za OC po 2 latach !

• Autor wątku Autor wątku Kierba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kierba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Mam problem z firmą InterRisk ubezpieczałem tam samochód - polisa OC.

Polisa obowiązywała od lutego 2012 roku do lutego 2013 roku. Łączna kwota polisy wynosiła 797zł i rozbita była na dwie raty - pierwsza 399zł płacona w momencie podpisania w biurze u agenta a druga opłacona w kwocie 398zł również u agenta. Posiadam zarówno oryginał polisy jak i kwestionariusz potwierdzający drugą wpłatę.

W czerwcu 2014 roku przychodzi na mój adres pismo z Zawiadomieniem o rozpoczęciu windykacji przed sądowej od firmy DialTone w którym napisane jest że jestem zadłużony wobec InterRisk na kwotę 310zł plus 70zł odsetki z tytułu nieopłaconej składki ubezpieczenia wynikającej z tejże właśnie polisy na którą mam potwierdzenia opłacenia obu składek.

Nie było mnie w kraju, przyszło drugie Ostateczne wezwanie do zapłaty w którym zaczynają straszyć sądem i całą resztą. Dzwonię tam i mówię że mam potwierdzenia opłacenia składek, wysyłam na email Dialtone dokumenty. Zero kontaktu, na email, listownie czy na mój numer tel., za to nękanie sms'ami mojego ojca z którego numeru do nich dzwoniłem.

Dzisiaj kontakt telefoniczny na numer mojego ojca - ja odbieram, rozmawiam z Panią, pani nie doinformowana za bardzo, muszę tłumaczyć - jedyne co robiła to straszyła mnie sądem i wpisami do list papieskich itd. :mad:
Po czym informacja że mam sobie sam wyjaśniać z InterRisk i ona mi daje czas do 20:00 (tel. o 15:00) jak nie wyjaśnię do tej godziny i nie oddzwonię to mnie czekają kary boskie.

---------------------------------------------------------------------------

Reasumując - mam dokumenty potwierdzające wpłaty na całą kwotę widniejącą na polisie,- pierwszy kontakt firmy po okresie ponad roku. Wcześniej nie przychodziły żadne pisma od InterRisk ani od FW.

Docelowo zadłużenie podobno jest wywołane innymi zniżkami jakie mi wtedy przysługiwały i doliczono mi kolejną ratę.

Czy to jest legalne i normalne, czy raczej coś w stylu - :evil: ??

a wypowiedziałeś umowę? czy to na pewno za okres opłacony?

Jeżeli TU stwierdziło, że przy wyliczaniu składki podałeś nieprawidłowe dane dot. zniżek miało prawo rekalkulować polisę. Oczywiście powinieneś o tym być zawiadomiony. Na pytanie "dlaczego nie dostałem żadnych listów" nikt tu nie odpowie.

Tak umowa była wypowiedziana na czas i zmieniono ubezpieczyciela. Po ponad dwóch latach od podpisania tamtej umowy dostaje pismo że nie mam opłaconej składki z czego dopiero po wysłaniu mojej polisy i potwierdzeń i wypytaniu Pani mi łaskawie odpowiada że doliczono mi dodatkową ratę. Najlepsze że informację tą otrzymuje od FW a nie od InterRisk. Dziwne nie sądzicie ?

moim zdaniem roszczenie nienależne - jaka dodatkowa rata?

Ostatnia edycja:
Najlepsze jest to że przez cały czas obowiązywania polisy nikt mnie nie poinformował że mam jakieś dodatkowe raty, że polisa była obliczona na nowo itd.
Nie otrzymałem żadnego pisma, telefonu i nawet jak wpłacałem w biurze agenta drugą (ostatnią ratę wedle polisy podpisanej przez mnie) nic takiego z jego ust nie padło. Tak samo - przy rozwiązywaniu umowy - NIC.

Teraz, nagle po dwóch latach InterRisk znalazł sobie nowe wytyczne i obliczył sobie że z mojej kieszeni pasuje wyciągnąć dodatkowe pieniądze.

W poniedziałek zadzwonię do InterRisk i dopytam się o tą "dodatkową ratę" i o to skąd się ona dokładnie wzięła i co to za tajemne kalkulacje przeprowadzili...

Kierba napisał:
W poniedziałek zadzwonię do InterRisk i dopytam się o tą "dodatkową ratę" i o to skąd się ona dokładnie wzięła i co to za tajemne kalkulacje przeprowadzili...

Najlepiej by było zrobić to pisemnie.

@rafmik nie za bardzo mam czas bo jeśli to prawda co ta kobieta z FW mi powiedziała przez telefon po poniedziałku zgłoszą mnie do KRD i sprawa trafi do sądu. Zadzwonię, poinformuje że rozmowę chce nagrać i zapytam o co chodzi.

KRD to nie problem :) niech ci przedstawią podstawę tego ich naliczenia

Powrót