Dodawanie plikow na forum

• Autor wątku Autor wątku Mastero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mastero

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, chce zostac linkierm na pewnym forum, ale są wymagania, min. 50 uploadów na forum, nie zdradze czy to zrobilem czy nie, ale nagle cos mnie wstrzymalo z dodawaniem linkow. Forum jest na obcym serwerze czyli nie podlega polskiemu orau, czyli tam mam spokój, ale odsiebie.pl jest na polskim prawie, i czy jak tam wrzucam programy komputerowe z mojego kompa i dodaje na forum linki, aby inni mogli korzystac, oczywiscie nie zadam zaplaty. I pytania brzmi czy łamie prawo i czy jest to nie legalne, przeciez nic takiego nie robie, kazdy ma piraty, bo oryginaly są drogie, a ze dodaje na forum to co, ile jest for interentowcyh, stron co ludzie dodają linki i je uploadują na polskie servy.
Prosze o odpowiedz.

Forum jest na obcym serwerze czyli nie podlega polskiemu orau, czyli tam mam spokój
bzdura

czy łamie prawo i czy jest to nie legalne
tak

kazdy ma piraty,
nie każdy

bo oryginaly są drogie
samochód też ukradniesz, bo jest drogi? A z programów możesz darmowych korzystac.

a ze dodaje na forum to co, ile jest for interentowcyh, stron co ludzie dodają linki i je uploadują na polskie servy.
to, ze inni robią źle nie znaczy, że to Cię uprawnia do łamania prawa

To co jednak lamie? Ale jak mnie wychwyci policja ?

PS. Ale inni na forach tyle lat dodająi co? Ja bede dalej dodawal ale sie tylko pytam :) Wkoncu fachowcy jestescie, wiem ze dobrze radzicie.

Witam,

obywateli polskich obowiązuje polska ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, która w ogólności zabrania kopiowania programów komputerowych (z kilkoma niewielkimi wyjątkami), chyba, że zezwala na to licencja udzielona przez autora / posiadacza praw autorskich do danego programu.

A w ogólności, ta sama ustawa, mówi o tym, że na rozpowszechnianie utworów objętych ochroną z tytułu praw autorskich (a więc i programów komputerowych) należy mieć zgodę właściciela majątkowych praw autorskich do danego utworu, co jest określane przez licencję dla danego programu..

A sankcje za łamanie praw autorskich, w zależności od sytuacji, zawarte są w Art. 78, 79, 115,116,117,118 tejże ustawy...

Aha, ale taki peb.pl, itp ile plikow mają, uzytkownikow i co? Nic im sie nie dzieje,
A tak wogóle juz jak dałem cos na forum i zaprzestane to juz mi nic nie grozi?

Aha, przepraszam ze nie edytuje, ale sie mi wiad. zlaczy z poprzednią, administrator zapewnil mnie ze jak cos to mojego IP nie wyda nikomu, bo serv jest na zagranicznym serwie. I co moze?? Bo to jego, tak czy nie?

_chris_ napisał:
przedawnienie - 10 lat.

Nie rozumie, mozna jasniej? Troche nie znam sie na prawie, wiec takie moje glupie pytania lądują u was :)

**** mnie to ryro... bo policja by zdobyć Twoje IP po 1 wrzucajac na rapidshare na przykład musi mieć nakaz zeby dostac liste IP uploaderów z polski wiec nie ma strachu ;]

I co to napisal prawde, zresztą musi mnie obserwowac na necie przez dłuzszy czas zeby otrzymac nakaz :)

To zależy, czy firma jest zarejestrowana w Polsce (lub osoba robiąca tą imprezę mieszka w Polsce), ewentualnie, gdzie jest serwer. Pamiętaj, ze istnieją konwencje międzynarodowe w sprawie prawa autorskiego.

Inna rzecz, że ten co hostuje ten serwer, jest prawdopodobnie sam legalny ;) Po prostu kasuje kasę z reklam, a narażają się ci co ładują / ciągną te programy... Poczytaj, sobie ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych, a zwłaszcza ustawę o świadczeniu usług drogą elektroniczną - Art.14. - i porównaj, kto na stronie firmuje załadowane programy - Ty czy admin?

A co do policji - mają ludzi i możliwości, o których przeciętnej osobie nawet się nie śniło...

Aha, ale ja juz zglupiałem :P
To co radzicie, zostawic to w spokoju nie dodawac ??
Ale pobierac pobieram tyle lat, same piraty, nie licząc oprogramowania XP HP :) w to zainwestowałem

nie spamuj mi takim 'śmieciami' pw ...
powiedziałem ci że każdy robi to co chce robić...
ja waszych IP nie muszę nikomu podawać i nie mam takiego zamiaru
pozdro

To mi napisał admin tego forum, dlatego zgłupialem, bo z jednej strony fajna zabawa dodawac linki i uploadowac, a z drugiej strony to strach przed zlapaniem sie w sieci, i wstyd przed kumplami

Oczywiście, ze nie pobierać, bo to bez sensu. Lepiej przestawić sie na darmowe oprogramowanie a kupować tylko to co jest konieczne.

@ Mastero: 'smieci'.... no comment.

Co do pobierania - przyjmuje się, że zgodnie z dozwolonym użytkiem osobistym - Art. 23 upaipp. - można pobierać utwory (poza programami komputerowymi) rozpowszechniane w necie. Nie można za to uploudować żadnych utworów bez pozwolenia właściciela praw autorskich.

grizz napisał:
Oczywiście, ze nie pobierać, bo to bez sensu. Lepiej przestawić sie na darmowe oprogramowanie a kupować tylko to co jest konieczne.

I tak robie, prawie, wersje trial mi starczą. pelne tez pobieram ale zadko ;]

Tylko co z tymi plikami co dodałem, jest ich TYLKO 27 :) ?
Skasuje je na odsiebie.pl to mnie na forum skasują <BAN> :(

Mało masz innych forów? Jaki hobbistycznych?

he, he, toż to hamletowski dylemat - TO BE OR NOT TO BE...

Powrót