Dofinansowanie kursu językowego z VHS a meldunek w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Hersing
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hersing

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, nie mogłam odnaleźć podobnego tematu na forum.

Jestem obecnie w niemczech od 1 miesiąca, nie posiadam jeszcze meldunku/pracy/zarobków.
Podpisaliśmy ostatnio z chłopakiem (elektryk pracuje tutaj) na niego umowe o wynajem mieskzania w Augsburgu.
Chcę starać się o dofinansowanie do intensywnego kursu językowego w jednej ze szkłu językowych VHS w Augsburgu, i moje pytanie czy muszę posiadać meldunek w Niemczech? Czy potrzebuje również zezwolenie na pobyt?

Wiem, że jeżeli zamelduje się tutaj muszę obowiązkowo ubezpieczyc się.
Jestem zameldowana obecnie w Polsce, ubezpieczona przez zakład pracy mojej mamy jako członek rodziny uczący się, posiadam europejska kartę ubezpieczenia tymczasowego (do 30.09-teraz bedę ja przedłużać z nowa legitymacja jak wróce do polski ok 28.09).

PODSUMOWUJAC:
Czy mogę starać się o dofinansowanie kursu bez meldunku, ewentualnie czy meldując się dla tego kursu koniecznie muszę opłacać ubezpieczenie zdrowotne mając karte ubezp. tymczasowego ?

Bardzo proszę o pomoc, niestety informacje jakie wyczytałam na innych forach, str www są sprzeczne lub niekompletne w moim przypadku.

Nie mozesz sie starac o dofinansowanie bez meldunku.

Jak sie zameldujesz na wiecej niz 3 miesiace, bedziesz potrzebawala niemieckiego ubezpieczenia chorobowego, bo EKUZ to ubezpieczenie turystyczne, a ty turystka wtedy nie bedziesz.

Poniewaz te kursy sa tanie nawet bez dofinansowania (one i tak sa w duzej mierze dotowane przez panstwo), najlepiej sie tu w ogole nie melduj, zapisz sie na kurs i zaplac go z wlasnej kieszeni, taniej cie to wyniesie, niz w sumie niewielkie dofinansowanie, ale za to wysoki skladki na ubezpieczenie chorobowe, jakie trzeba placic w Niemczech

Dziękuje serdecznie za odpowiedź, myślałam jeszcze ewentualnie o rozwiązaniu- zapisać się na bezrobocie bez możliwości pobierania zasiłków itp. żeby uzyskać to ubezpieczenie. Przerażają mnie koszty miesięczne takiego ubezp. Faktycznie najlepszym rozwiązaniem bedzie zapłacić z własnej kieszeni, nie wiem do końca w jakim zakresie zamkykają się ceny takich kursów z VHS, dopiero mam zamiar podjechać do szkół w Augs. Kursy prywatne mają wysokie ceny za b.mało liczbę godzin.

W Niemczech, w przeciwienstwie do Polski, zarejestrowanie jako osoba bezrobotna ("arbeitssuchend") bez pobierania zasilkow nie daje ubezpieczenia chorobowego, wiec to ci nic nie da.

Jesli zapiszesz sie na ten kurs na wlasny koszt i nie chcesz placic ubezpieczenia, nie melduj sie w urzedzie meldunkowym, bo przez to narobisz sobie na przyszlosc klopotow, jesli zdecydujesz sie zostac na dluzej w Niemczech

Niestety przyzwyczajenia z naszego prawa zostają i potem mozna się rozczarować w Urzędzie DE. Ponownie dziękuje za pomoc. W takim razie atakuje VHSy bez melduknu;) Mieszkanie jest także nic nie ucieknie.
Pozdrawiam serdecznie .

Powrót