Dofinansowanie pracodawcy przez UP a zerwanie umowy przez bezrobotnego?

• Autor wątku Autor wątku Dominika8711
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dominika8711

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam ,

Mam takie pytanko, otóż, zostałam zatrudniony w pewnej firmie, na zasadzie dofinansowania do stanowiska pracy. Dostałam umowę na 2 lata pracuję od października 2016 a teraz w styczniu 2017 pracodawca chce ze mną rozwiązać umowę, w rozmowie powiedział mi że jest zadowolony z mojej pracy ale szuka innego pracownika z biegła znajomością języka obcego i chce ze mną rozwiązać umowę za porozumieniem stron. Moje pytanie czy zgadzać się na takie rozwiązanie? Czy jednak się na to nie zgadzać i niech oni mnie zwolnią. Czy jeśli się zgodzę na porozumienie stron czy będę mogła zarejestrować się normalnie w urzędzie pracy,czy przysługuje mi zasiłek, i czy w ogóle jest to etyczne zwalnianie pracownika choć podpisało się z nim umowę na 2 lata, a zwalnia po kilku miesięcy bez wyraźnych przyczyn, w czasie rozmowy kwalifikacyjnej pracodawca wiedział że nie znam języków i jakoś to wtedy mu nie przeszkadzało. Dodam że bardzo mi się w tej pracy podoba i chętnie bym tam nadal pracowała.

Jaki rodzaj dofinansowania do stanowiska otrzymał pracodawca? I z czyjej inicjatywy miałoby nastąpić to porozumienie stron?

Dofinansoeanie prawdopodobnie z utworzenie nowego stanowiska pracy przez rok ma na mnie placić urząd a rok pracodawca. Z rozmowy z pracodawca wynikalo ze najlepiej ja powinnam rozwiazac umowe za porozumieniem stron, bo wtedy oni nie bede musiec zwrocic dofinansowania

Dominika8711 napisał:
Z rozmowy z pracodawca wynikalo ze najlepiej ja powinnam rozwiazac umowe za porozumieniem stron, bo wtedy oni nie bede musiec zwrocic dofinansowania
No właśnie.
Proszę nie godzić się na złożenie wypowiedzenia ani też zainicjowanie przez Panią porozumienia stron. Może być problem z zasiłkiem dla bezrobotnych.

Nie zgadzać się na wypowiedzenie za porozumieniem stron...zasiłek będzie przysługiwał wtedy dopiero po chyba trzech miesiącach.

Wypowiedzenie a porozumienie stron to dwa odrębne tryby rozwiązania stosunku pracy.
Żadnego nie należy w Pani przypadku inicjować i absolutnie nie podpisywać żadnych dokumentów "wcześniej już przygotowanych przez pracodawcę", które świadczyłyby, że to Pani podjęła kroki w tym kierunku.
Tak, zasiłek wtedy przysługuje dokładnie po 90 dniach.

Ostatnia edycja:
Powrót