Dofinansowanie pracodawcy przez UP a zerwanie umowy przez bezrobotnego?

• Autor wątku Autor wątku TokarzNIEslusarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TokarzNIEslusarz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, tak jak w temacie opisane. Czy jeśli ja (bezrobotny) zerwę umowę z pracodawcą, ten może mnie pociągnąć do jakiś kosztów? Straszył mnie karą w wysokości około 5tyś złotych. Umowę podpisałem na dwa lata, po pół roku przestało mi się podobać (ze względów osobistych). W owej umowie nie było nic na temat wypowiedznia. Proszę o jakieś wiarygodne informacje, bo 5tysięcy piechotą nie chodzi .:) POZDRAWIAM

Jeśli ma pan normalną umowę o pracę to nie ma tu mowy o jakiejkolwiek karze za złożenie wypowiedzenia i rozwiązanie umowy. Chyba, że coś Pan dodatkowo podpisywał - proszę spojrzeć w swoje dokumenty.
Pracodawca zaś może mieć problem ze znalezieniem drugiego bezrobotnego i prawdopodobnie dlatego się boi. Ale to już jego problem i PUPu żeby znaleźć kogoś na Pana miejsce. Bo to pracodawca podpisywał umowę o refundację, nie pan.

Witam i dziękuję za szybką odpowiedź.
Posiadam tylko umowę o pracę.

Tak więc niczego nie musi się Pan obawiać.
Skoro ma pan tylko umowę o pracę, w której nie ma zapisów o jakichkolwiek karach umownych, a także nie zawierał Pan żadnej umowy szkoleniowej, która zakładałaby zwrot kosztów pracodawcy to może Pan spać spokojnie i pożegnać się z pracodawcą - za porozumieniem stron lub składając wypowiedzenie.

Powrót