Dofinansowanie z PUP a umowa zlecenie.

• Autor wątku Autor wątku bkamil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bitoto1
Mezczyzna.gif
a czy konsultował Pan tę sprawę ze swoim PUP?

Chciałabym odświeżyć temat i dorzucić kwestię kontraktu zagranicznego podczas zawartej umowy z UP na rozpoczęcie DG.

denis28 napisał:
"Wiem, że w Polsce taka osoba nie może być zatrudniona na umowę o pracę to za granicą nie można pracować na kontrakcie".

Jeżeli chodzi o pierwszą część zdania to jest ona jak najbardziej jasna, ale dlaczego nie można świadczyć usług na kontrakcie skoro to także nie jest forma regulowana przez kodeks pracy? Czy może to ktoś potwierdzić?

Zastanawiam się czy można skorzystać z dotacji w przypadku gdzie 4 m-ce byłby to praca za granicą a pozostałe 8 m-cy w Polsce. Dotychczas praca była w oparciu o kontrakt, ale czy jest to zatem dopuszczalna forma w przypadku otrzymania dotacji? Przyznam, że bez tego wyjazdu na początku - właśnie w tych pierwszych 12 miesiącach może być ciężko, aby utrzymać się tylko z dochodów uzyskanych w Polsce a skoro jest możliwość wyjazdu to dlaczego nie skorzystać tym bardziej że branża i działalność taka sama w PL i za granicą. Myślę jeszcze o wystawieniu faktury firmie zagranicznej w której dotychczas był kontrakt, ale nie mam pewności czy taka forma jest dozwolona? Będę wdzięczna za jakieś podpowiedzi, gdyż jest to dla mnie istotne, żeby także wstępnie porozmawiać z pracodawcą zagranicznym czy forma współpracy firma-firma będzie także przez niego respektowana.

joanna-313 napisał:
Dotychczas praca była w oparciu o kontrakt, ale czy jest to zatem dopuszczalna forma w przypadku otrzymania dotacji?
Nazewnictwo dotyczące formy współpracy ma tutaj znaczenie drugorzędne. Najistotniejsze jest to, czy za granicę będzie świadczyć pracę w oparciu o umowę o pracę czy w ramach prowadzonej działalności gospodarczej. Jeśli w ramach działalności, a płatność nastąpi w oparciu o wystawioną przez Panią fakturę na firmę, to ok. Nie ma natomiast możliwości świadczenia pracy przez Panią pracy na zasadach tożsamych jak zatrudniony pracownik.

Cześć, chciałbym nieco odświeżyć temat, bo pytanie do którego chce nawiązać padło już 4 lata temu i może coś się w tej kwestii zmieniło. Mianowicie w lutym chciałbym złożyć wniosek o dotacje z PUP na rozpoczęcie działalności ~20tys. złotych (usługi foto i wideo), i z tego co wiem to ta dotacja jest z bezrobocia. Doszły mnie słuchy że jeżeli ma się status studenta to na tym bezrobociu być nie trzeba, czy to prawda? Ja obecnie mam status studenta, i do lutego nie powinno się to zmienić więc to chyba może tylko ułatwić sprawę? Kolejna rzecz to kwestia zatrudnienia. Oczywistym jest że o tym nie ma mowy, jednak mam tutaj na myśli świadczenie usług w ramach umowy cywilnoprawnej, a konkretnie chcę podjąć pracę od stycznia, i mam tam możliwość podpisania umowy o zlecenie/dzieło. Czy mogę wnioskować o wspomnianą wcześniej dotację pracując na umowie zlecenie, i jeżeli tak to czy później powinienem zmienić obiekt pracujący z osoby prywatnej na firmę? Z góry dziękuję za odpowiedź i bardzo przepraszam jeśli coś pomieszałem

P.S. Do kogo powinienem się w tej kwestii zgłaszać w moim urzędzie pracy? (Kraków) Słyszałem o kimś w postaci 'opiekuna' w kwestiach dotacji, ale na stronie urzędu nic na ten temat nie znalazłem

Powrót