Dofinansowanie z PUP a umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku rocko_-
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rocko_-

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

niedługo kończy mi się okres wypowiedzenia w dotychczasowym miejscu pracy. Po otrzymaniu świadectwa pracy chcę zarejestrować się jako bezrobotny i starać się o dofinansowanie z urzędu pracy na otwarcie działalności gospodarczej. Jednak moje zobowiązania finansowe (studiuję zaocznie, 12 rat w roku) zmuszają mnie do podjęcia jakiejś dorywczej pracy. W czasie rozpatrywania mojego wniosku chciałem zatrudnić się na umowę zlecenie. Moje pytanie brzmi - czy po zatrudnieniu się na umowę zlecenie utracę możliwość otrzymania dotacji? Czy pozostaje mi tylko praca na czarno?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

rocko_- napisał:
W czasie rozpatrywania mojego wniosku chciałem zatrudnić się na umowę zlecenie. Moje pytanie brzmi - czy po zatrudnieniu się na umowę zlecenie utracę możliwość otrzymania dotacji?
Tak, ponieważ dotacja jest dla osób bezrobotnych, a w wyniku podjęcia pracy zarobkowej tracisz ten status.
rocko_- napisał:
Czy pozostaje mi tylko praca na czarno?
To pytanie w ogóle nie powinno paść na Forum Prawnym:rolleyes: i odpowiedzi na nie na pewno tutaj nie znajdziesz. Nie pomagamy w łamaniu prawa.

Ostatnia edycja:
Praca na czarno to praca na czarno. Czyli ciemna strona z którą różnie bywa ale żyć trzeba też z czegoś

Witam, kilka miesięcy temu otrzymałam dotację na rozpoczęcie działalności gospodarczej z pup. Od znajomych dowiedziałam się, że w okresie trwania umowy z pup mogę podjąć pracę na podstawie umowy zlecenie lub o dzieło. Jednak Pani z pup zdecydowanie temu zaprzeczyła. Na jednej ze stron znalazłam taki wątek:

"Jak wynika z treści paragrafu 5 punkt 3 podpunkt 4 Rozporządzenia Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej z dnia 17 kwietnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu dokonywania refundacji ze środków Funduszu Pracy kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy dla skierowanego bezrobotnego oraz przyznawania bezrobotnemu środków na podjęcie działalności gospodarczej ( Dz.U. nr 62 poz.512) bezrobotny zobowiązany jest w przypadku otrzymania dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej do niepodejmowaniu zatrudnienia w okresie 12 miesięcy po dniu rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej. Przez podjęcie zatrudnienia w rozumieniu ustawy należy rozumieć zawarcie jakiegoś rodzaju umowy o pracę np.: umowy o pracę na czas określony, nakładcza umowa o pracę).
Podstawa prawna:
- Rozporządzenie Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej z dnia 17 kwietnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu dokonywania refundacji ze środków Funduszu Pracy kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy dla skierowanego bezrobotnego oraz przyznawania bezrobotnemu środków na podjęcie działalności gospodarczej ( Dz.U. nr 62 poz.512)"

Czy myślicie, że w rozmowie z Panią z pup mogę powołać się na ww rozporządzenie? I czy ktoś wie, czy rzeczywiście nie można podjąć pracy na umowę zlecenie czy to tylko wymysł pup?

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

madziag0010 napisał:
Czy myślicie, że w rozmowie z Panią z pup mogę powołać się na ww rozporządzenie?
Nie, ponieważ jest to nieaktualny akt prawny.

Aktualnie obowiązuje Rozporządzenie MPiPS z dnia 23 kwietnia2012 r. w sprawie dokonywania z Funduszu Pracy refundacji kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy dla skierowanego bezrobotnego oraz przyznawania środków na podjęcie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2012, poz. 457) zmienione Rozporządzeniem MPiPS z dnia 24 czerwca 2014 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie dokonywania z Funduszu Pracy refundacji kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy dla skierowanego bezrobotnego oraz przyznawania środków na podjęcie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2014, poz. 846) , które obowiązuje od... dzisiaj ;)
Treści obu aktów prawnych znajdziesz tutaj: http://www.dziennikustaw.gov.pl/
madziag0010 napisał:
czy ktoś wie, czy rzeczywiście nie można podjąć pracy na umowę zlecenie czy to tylko wymysł pup?
Nie nazwałabym tego wymysłem... raczej wykorzystaniem możliwości prawnych do zabezpieczenia właściwego wykorzystanie środków publicznych...

Zgodnie z § 8. 2. pierwszego rozporządzenia:
"Umowa o dofinansowanie powinna być zawarta na piśmie pod rygorem nieważności oraz zawierać w szczególności zobowiązanie bezrobotnego (...) do:
4) zwrotu, w terminie 30 dni od dnia otrzymania wezwania starosty, dofinansowania wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia otrzymania dofinansowania w przypadku: (...) podjęcia zatrudnienia lub zawieszenia prowadzenia działalności gospodarczej w okresie pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej"

Zwróć jednak uwagę na zwrot "w szczególności". Oznacza to, że PUP musi stosować zasady określone w rozporządzeniu, ale nie zamyka mu to drogi do dodatkowych kryteriów/warunków. Dlatego istotne jest to co jest zawarte w umowie konkretnego bezrobotnego z konkretnym PUP-em.
W przypadku braku porozumienia pomiędzy stronami umowy kwestię tę może rozstrzygnąć tylko sąd.

Ostatnia edycja:
Powrót