Dofinansowanie z UP lub UE podczas pobytu na studiach.

• Autor wątku Autor wątku lux.pperpetua
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lux.pperpetua

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

tuż po wakacjach wybieram się na studia, równolegle do tego chciałbym otworzyć jednoosobową firmę z której mógłbym sobie dorobić.
Cały pomysł opiera się na tym iż nie potrzeba wielkiego nakładu czasu, załużmy około 8 godzin tygodniowo w dowolnej porze plus sobota. Czyli spokojnie się powiniennem wyrobić na studiach. Ot, taki pomysł typowo pod studia.

Moje pytanie brzmi: czy będąc na studiach mam prawo dostać jakieś dofinansowanie do nowootwieranej firmy ?

Nigdy nigdzie nie pracowałem, własnie szczęśliwie zdałem mature i mam pomysł na życie.

Nie chodzi mi tutaj o odpowiedzi jak to zrobić, bo myślę że jeśli będę mogł ubiegać sie o takie dofinansowanie, to jakoś wszystko sobie załatwie.

Pytanie tylko czy będąc na studiach państwo chce we mnie inwestować?

Pozdrawiam

Z UP to muszisz być zarejestrowany jako bezrobotny chyba minimum rok > kasa do ręki ok 10-15 tys zł ; dla bezrobotnych z wyższym wykształceniem może być 40 tyś ale to są takie rodzynki cztery pięć na rok.

Z UE wracają ci część nakładów , wszystko zależy od programu .

Aby wziąć dotacje z UP to najpierw musisz być zarejestrowany min. 3 miesiące. W różnych miastach sa rózne wielkosci dotacji dla bezrobotnych. W Warszawie musisz być zarejestrowany 6 miesiecy i dostaniesz 6000zł dotacji natomiast w Białej Podlaskiej 3 miesiace i 18000zł. Ponadto nie możesz sie zarejestrować jeżeli studiujesz na studiach stacjonarnych.

Jadąc dalej z tematem to dotacje dla bezrobotnych są przeznawane raz w roku i najpierw się składa wniosek a dopiero później UP pomaga założyć Ci działalnosć.

Jeżeli mieszkasz na wsi to możesz wziąść dotacje na wyposażenie biura, lecz musisz posiadać również na wsi lokal o przeznaczeniu handlowym. Nie może być to zwykły dom.

W zależności od PKD firmy dotacje można dostać na różne rzeczy np. od 15 do 31 lipca można dostać na sprzęt specjalistyczny do firmy, np. dźwig, jakiś specyficzny serwer. z PO Innowacyjna Gospodarka Działanie 8.1

Dotacja to dofinansowanie a nie sfinansowanie więc wiadomo że musisz mieć wkład własny. Pozatym musisz najpierw kupić dźwig a oni dopiero później zwrócą pieniążki.

Ostatnia edycja:
Powrót