Dofinansowanie z UP na podjęcie działalności gospodarczej a umowa cywilnoprawna

• Autor wątku Autor wątku Marquiz39
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marquiz39

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam szanownych użytkowników, forum prawnego. Jak w temacie jestem na etapie ubiegania się o dofinansowanie jednorazowych środków na podjęcie działalności gospodarczej w UP, moje pytanie dotyczy natury cywilno-prawnej, jako, że w regulaminie przyznawania wyżej wymienionego dofinansowania pojawia się zapis, że nie można podjąć zatrudnienia przez okres 12 miesięcy po otrzymaniu wsparcia, niestety nie jest tam wyjaśnione co kryje się pod określeniem "zatrudnienie". Jest to kwestia dla mnie ważna ponieważ, planuje po kilku miesiącach od otwarcia dzialnosci, dodać pkd związanego z usługami pielegniarskimi oraz podjąć współpracę z podmiotem leczniczym na zasadach umowy z podmiotem leczniczym co jest umowa cywilnoprawna, w związku z tym czy wymieniona przeze mnie umowa o podjęciu współpracy jest równoznaczne z zapisem " zatrudnienie" ? I czy mógłbym się w konsekwencji spodziewać, że zostałbym poproszony o zwrot otrzymanej kwoty dofinansowania? Widziałem podobny temat na tym forum jednak,była to nie do końca jasna dyskusja i pozostawiła mi sporo pytań. Z góry dziękuję za odpowiedzi i doceniam każde zaangażowanie pozdrawiam

Zgodnie z Ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, zatrudnienie to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego oraz umowy o pracę nakładczą.

Dziekuje za wiadomość, czyli Stosunek pracy nie zostaje nawiązany w przypadku umów cywilnoprawnych (to znaczy zawieranych według Kodeksu cywilnego, a nie Kodeksu pracy), czyli nie ma potrzeby się obawiac jeśli będę współpracowal z podmiotem leczniczym na zasadach umowy cywilnoprawnej , pozdrawiam

Sprawdź jeszcze w urzędzie. Urząd w umowie może np. zabronić dopisywania PKD. Warto dopytać :)

Tak dopytywałem w urzędzie, i można dodać dodatkowe PKD po założeniu działalnosci, jeżeli jednak ktoś by poddał to wątpliwości, mam szereg argumentów by się odwołać, i udowodnić że nie łamie regulaminu, ale oczywiście rzeczywistość to zweryfikuje ??????

Powrót