Dofinasowania z UNi

• Autor wątku Autor wątku Bareczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bareczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam;)) mam 22 lata i chciałąm się zapytać jak to jest jakbym chciałą się ubiegać o dofinansowanie do Uni Europejskiej bardz Urzedu Pracy na otworzenie własnej działalnosci??? Czy wymagany jest wkład własny ??Jakie potrzebne papiery i wnioski trzeba złożyc? I gdzie z tym się trzeba udac??

Jeśli jesteś studentką studiów stacjonarnych, nie możesz być zarejestrowana jako bezrobotna, więc i dotacji nie dostaniesz. Zazwyczaj dotacje z PUP/MUP są możliwe przez pierwsze miesiące roku - do lutego-marca, później często kończą się pieniądze. Oczywiście najlepiej zadzwonić, albo pójść i się zorientować.

Zazwyczaj wkład własny nie jest wymagany, ale dobrze jeśli masz jakieś pieniądze, bo pieniędzy z dotacji nie możesz wydać na ZUS, a wszystkie opłaty trzeba z czegoś zapłacić (pierwsze miesiące bywają trudne).

Dofinansowanie z "UNi" z takim poziomem wiedzy i chęci raczej będzie ciężkie do zrealizowania. Jeszcze nie ma ogłoszonych projektów na 2014-2020, z tego co kiedyś czytałem, nie ma co liczyć na bezzwrotne środki - tylko pożyczki.

Powodzenia.

No nie boli nie boli;)) Dużo na ten temat czytałam Więc Google tez już przewertowałam;) Tak jestem zarejestrowana jako bezrobotna;) Chodzi mi tylko czy jest ogólnie szansa stawiając na mój młody wiek i mała miejscowość gdzie bym kiedyś chciała coś otworzyć. Dokładniej sklep obuwniczy bo w mojej miejscowosci nie ma.

Bareczek napisał:
hodzi mi tylko czy jest ogólnie szansa stawiając na mój młody wiek i mała miejscowość gdzie bym kiedyś chciała coś otworzyć. Dokładniej sklep obuwniczy bo w mojej miejscowosci nie ma.
Odnosząc się do dotacji z PUP - każdy pomysł oceniany jest indywidualnie, jeśli ma pani dobry biznes plan, a PUP ma jeszcze środki (jak wskazał yko szybko się kończą) to szanse sa całkiem sporo - aczkolwiek to zależy od lokalizacji oczywiście, w rożnych powiatach rożnie jest.

Bareczek napisał:
No nie boli nie boli;)) Dużo na ten temat czytałam Więc Google tez już przewertowałam;) Tak jestem zarejestrowana jako bezrobotna;) Chodzi mi tylko czy jest ogólnie szansa stawiając na mój młody wiek i mała miejscowość gdzie bym kiedyś chciała coś otworzyć. Dokładniej sklep obuwniczy bo w mojej miejscowosci nie ma.

Wiek tu nie ma żadnego znaczenia, czasem nawet preferowany jest młody wiek - każda placówka określa swój regulamin. Uzyskanie dotacji jest bardzo proste, tylko trzeba dobrze wypełnić formularz i mieć zabezpieczenie dotacji.
Jeśli sklep nie będzie w miejscu zamieszkania, tylko wynajmowany będzie lokal, to mogą żądać przed czasem przedstawienia umowy wynajmu.
Jednak jako pierwszą akcję, proponuję telefon czy mają jeszcze środki, bo może nie ma o czym myśleć. Następnie pobranie formularza, wypełnienie (najlepiej na komputerze) i jak najszybsze jego złożenie.

Sklep obuwniczy, pewnie można wykorzystać pieniądze na reklamę, kasę fiskalną, komputer, półki i jakieś pufy... Na zakup obuwia raczej nie można przeznaczyć tych pieniędzy. Najszybciej wszystkiego dowiesz się w urzędzie.

Bareczek napisał:
Chodzi mi tylko czy jest ogólnie szansa stawiając na mój młody wiek i mała miejscowość gdzie bym kiedyś chciała coś otworzyć. Dokładniej sklep obuwniczy bo w mojej miejscowosci nie ma.
Na to pytanie może odpowiedzieć tylko Twój PUP albo... wróżka.
Forum to nie jest miejsce gdzie realnie możemy ocenić Twoje szanse nie znając ani zapotrzebowania lokalnego rynku pracy na taki rodzaj DG, ani biznesplanu, ani dotychczas podjętych przez Ciebie działań w tym zakresie, ani Twoich możliwości w zakresie przedstawienia formy zabezpieczenia środków, ani przede wszystkim aktualnych możliwości finansowych Twojego PUP. Niestety, w tej kwestii może pomóc wyłącznie wizyta w PUP.

Powrót