dogadać się z windykacją

• Autor wątku Autor wątku dag42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dag42

Użytkownik
Odpowiedzi
99
W trakcie małżeństwa wzięliśmy z mężem kredyty ja na siebie który spłacam systematycznie, maz na siebie wziął ja byłam współkredytobiorcą bo to była większa suma on podjął się spłaty ciężko mu to szło ale jakoś spłacał.
Sytuacja życiowa zmusiła mnie bym złożyła pozew o rozwód zrobiłam to w listopadzie i w tym samym czasie mąż przestał spłacać kredyt korespondencja do mnie była przez niego przechwytywana.
Sprawa trafiła do windykacji i dalej do sądu, czekam na wyrok który ma zostać przekazany komornikowi :(

Czy jest jeszcze możliwość bym dogadała się z windykacją i jak to by wyglądało czy kredyt został by przepisany na mnie
i czy mogła bym jakoś odzyskać od męza choć część pieniędzy

windykacja proponuje mi dogadanie się z bankiem i spłacanie kredytu którego jestem współkredytobiorcą czy jest możliwe bym po spłaceniu lub w trakcie odzyskała choć cześć pieniędzy które spłacę

Raczej nie bo byłaś współkredytobiorcą.

Gdybyś była żyrantem to po spłacie mogłabyś dochodzić od kredytobiorcy spłaty.

W takim przypadku ew można byłoby się dogadać z windykacją na ugodę dotyczącą spłaty połowy długu w formie pisemnej ugody lub załatwić sprawę po rozwodzie tzw podział majątku

Windykacja zaproponowała mi dobrowolną spłatę kredytu dzięki czemu uchronię się przed komornikiem oczywiście zgodziłam się .
Natomiast jeśli chodzi o męża zostanie wszczęte postępowanie i będzie miał komornika ukrywa się i robi wszystko by uniknąć spłaty, zniknął z domu ale wiem że założył firmę transportową.
Zadłużenie wynosi 35,300 zł czy dobrze zrozumiałam że obydwoje będziemy mieli do spłacenia po 35,300 aż zbierze się cała suma ?

Skończy się na tym, że i tak zapłacisz w całości ten kredyt, w którym byłaś współkredytobiorcą.

a czy to prawda że po spłacie bedę mogła się domagać od meża, który juz pewnie nie bedzie moim meżem bo czekam na sprawe rozwodową oddania cześci spłaconych pieniędzy tak mi powiedziała pani wczoraj w windykacji ???

Powrót