Dokad wyslac dokumenty w sprawie kindergeldu? Jaki urzed w Polsce?

• Autor wątku Autor wątku zalamana32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zalamana32

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Bylam w Familienkasie i dostalam dokumenty w jezyku polskim, ktore musze wypelnic i zlozyc. Problem moj polega na tym, ze ojciec dziecka mieszka w Polsce (nie pracuje, nie bylismy malzenstwem), ale dziecko nosi jego nazwisko. W Familienkasie powiedziano mi, ze on ma prawo do pobierania polowy kindergeldu. Na jakiej podstawie?? Ja natomiast musze wyslac do Polski pismo, ktore nazywa sie:"Prosba o informacje dotyczace uprawnienia do swiadczen rodzinnych w panstwie czlonkowskim, w ktorym mieszkaja czlonkowie rodziny.", ze nie pobieram rodzinnego tam i ze pobieralam do lipca zeszlego roku. Urzad ten ma rowniez sprawdzic, czy ojciec dziecka pracuje itd. Tylko ja nie wiem dokad wyslac to pismo? Do Do Mopsu z ktorego kiedys pobieralam rodzinne? Prosze o jakies podpowiedzi, bo przez moja niewiedze w tym temacie stoje w miejscu.

Powiedzieli ze ojciec dziecka ma prawo do pobierania k-g,poniewaz kiedy ojciec mieszka w Polsce a matka w Niemczech nachodza na siebie 2 roszczenia.Czy ma Pani pobyt na stale razem z dzieckiem w Niemczech?Czy ojciec dziecka placi alimenty na dziecko?

Ostatnio Belunia napisala mi na tym forum na czym to polega.Cytuje
"....

Domyślnie RE: Jak liczone są dzieci przy zasiłku rodzinnym w Niemczech??
wszystkie alimenty naliczane sa wedlug Düsseldorfer Tabelle... kazdy ojciec ma prawo do polowy kindergeld
wiecej info Google " Halbes Kindergeld"

bonus ktory placili rok temu tez byl na polowe

Ostatnią edycję dokonał moderator:
K-g w Polsce zajmuje sie Urzad Marszalkowski danego regionu.

Tzn jakiego regionu? Tego regionu w ktorym bylam ja zameldowana, jak pobieralam zasilek rodzinny? Czy regionu, gdzie mieszka ojciec dziecka? Ja i moje dziecko mamy staly pobyt w Niemczech, a ojciec dziecka nie pracuje, i ma przeszlosc kryminalna. Alimenty ma zasadzone( 400 zl/mc) ale ja tych alimentow nie widzialam od okolo roku.

Ten region Pani i dziecka.
Jesli Pani nie widziala alimentow tzn.ze sprawa powinna dawno trafic do komornika w Polsce.Nie ma Pani zaswiadczen na to iz placilby alimenty wiec musi Pani dostac cale k-g.Tym bardziej ze nie pobiera Pani zadnych swiadczen typu z jobcenter.Ma Pani duze szanse na dostanie calego k-g i byc moze jakis dodatkow nawet na dziecko-ale na tych dodatkach to najlepiej beda wiedziec w jugendamt.I tam tez nawet moze Pani porozmawiac na temat nalezacych sie alimentow dla dziecka.Zreszta dla Niemcow nie jest problemem sciagac pieniadze z Polski.

tak ojciec ma prawo do polowy Kindergeld.. wstawiałam juz kilka razy tu paragraf na forum..

co do wypelnienia tych drukow,zalatwisz wszystko w ROPS w Polsce(Regionalny Osrodek Pomocy Spolecznej)

jezeli masz pozwolenia na prace to alimenty wyplaca Jugendamt(6 lat )....

nie ma najmniejszego znaczenia czy on placi czy nie... tak mu sie nalezy polowa..

Wlasnie pytalam sie kolezanek ile dostaja k-g.Sa po rozwodach i na dziecko dostawaja co miesiac 184E.Alimenty od bylych dostawaja osobno.Sa to Polki i Niemki.Byla zona mojego narzeczonego dostaje 184E i alimenty od niego 257 E-normalnie przy jego zarobkach netto wychodzi 349 E-od tego odejmuje sie polowe k-g i wychodzi 257E a k-g dostaje na dziecko osobno.Kolezanka ktora jest mezatka tez dostaje 184E.Druga kolezanka dostaje od panstwa alimeny i kindergeld tez osobno.
Z tego co sie dowiedzialam od adwokata alimenty sa odliczane od pieniedzy pobieranych na dzieci z jobcenter.

oczywiscie ze tutaj niemki dostaja normalnie KG w calosci..ojciec ktory dobrowolnie placi aliemnty wcale nie musi tej polowy sobie odliczac..co innego jak sa z panstwa lub naliczane sądownie wtedy odliczaja polowe Kg..

Ja jestem Polka i moj ex tez.Mamy 5 letniego syna na ktorego byly dobrowolnie placi alimenty.Moj ex pracuje w Niemczech i ma gewerbe,ma tu oczywiscie meldunek.Nie skladalam jeszcze papierow do Familienkasse o k-g.Dowiedzialam sie ze jesli teraz bym zlozyla papiery to moge dostac polowe k-g,bo gdybym podala adres bylego w Polsce ida dwa roszczenia.

Dodam jeszcze najwazniejsze ze czekam z tym do slubu-moj narzeczony jest Niemcem i powiedziano mi tez ze jesli dziecko uczeszcza do kindergarten a matka nie pracuje to dostanie bez problemu calosc k-g.

mysle ze jak ty i ex mieszkacie razem w tym samym panstwie to nie potracaja bezposrednio z KG..bo podlegacie pod niemieckie prawo i wtedy ma on prawo sobie odliczyc to z aliment..

A ile normalnie wynosi kwota na dziecko z jobcenter, miesiecznie?

to zalezy od wieku

dzieci do lat 6 (217 euro)...ale to jest juz razem z kindergeld wliczonym, w sumie jobcenter tylko ta roznice doplaca...

czyli tyle sie nalezy na dziecko na miesieczne utrzymanie---184 kg i doplacaja ta roznice do 217 euro

Kobirtki moje kochane:) Ja chcialam tylko wiedziec dokad wyslac ten druk:) W lewym gornym rogu jest napisane: Komisja administracyjna ds. zabezpieczenia spolecznego pracownikow migrujacych, a sam druk nazywa sie " PROSBA O INFORMACJE DOTYCZACE UPRAWNIENIA DO SWIADCZEN RODZINNYCH W PANSTWIE CZLONKOWSKIM; W KTORYM MIESZKAJA CZLONKOWIE RODZINY'' pod tym tytulem napisane jest : Wlasciwa instytucja odpowiedzialna za wyplate swiadczen rodzinnych w Panstwie Czlonkowskim, w ktorym pracuje osoba zatrudniona lub pracujaca na wlasny rachunek, pragnaca wiedziec, czy uprawnienia do swiadczen rodzinnych istnieje w Panstwie Czlonkowskim, w ktorym mieszkaja czlonkowie rodziny, powinna wypelnic dwa egzemlarze czesci A i przekazac je do instytucji miejsca zamieszkania czlonkow rodziny.

Problem w tym, ze ojciec mojego dziecka nie byl czlonkiem mojej rodziny. Dziecko coprawda nosi jego nazwisko, ale ja juz sie tym wszystkim zakrecilam i nie wiem dokad mam wyslac ten dokument, czy raczej druk? Czy go wypelnic, czy pozostawic go do wypelnienia w owej instytucji? Prosze, pomozcie mi, bo pobierajac zasilek rodzinny bedac jeszcze w Polsce, bylam zameldowana w woj. A, ojciec dziecka w woj. B,a z chwila wyjazdu do Niemiec obie zostalysmy wymeldowane z woj. A i zameldowalysmy sie w woj C:) Zdaje sobie sprawe, te to dosc skomplikowane. Nie chce alimentow od Panstwa Niemieckiego, bo mam zamiar zglosic sprawe komornikowi w Polsce. Powiedzcie mi tylko, do jakiej instytucji wyslac ta PROSBE i w jakim woj? A, B, czy C w moim przypadku? Dziekuje i pozdrawiam.

Takimi sprawami zajmuja sie Urzedy Marszalkowskie-gdzies nawet tu na forum to pisze i jest ta sprawa poruszona.Tam gdzie jestescie zameldowane teraz tam masz wyslac ten dokument a oni sprawdza ojca tam gdzie on podlega.Najlepiej do Urzedu Marszalkowskiego-jesli nie jestes pewna znajdz numer na necie Urzedu M.pod ktory podlega Twoj meldunek w Polsce i zadzwon zapytaj.
Ojciec jest ojcem i nie liczy sie czy byliscie zalegalizowana rodzina-dziecko nosi jego nazwisko.Ale jesli chodzi o alimenty to Niemcy placa wiecej tutaj.Jesli masz przyznane sadownie ile powinien placic to nawet tutaj Ci moze panstwo placic.Najlepiej zapytac w Jugentamt.

pisalam wyzej gdzie...ROPS lub Urzad Marszalkowski...

Powrót