dokument

• Autor wątku Autor wątku paulunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jestem polka,maz turkiem,mieszkamy na stale w niemczech.Niedawno uodzilam dziecko i nie wiem czy moge wyrobic dziecku dowod osobisty czy musze wyrobic paszport ?Chcemy jechac do Polski a bez dokumentu nie da rady.POMUSZCIE !!!

W Niemczech mozesz wyrobic dziecku niemiecku dowod osobisty tylko w przypadku, gdy mieszkasz tu legalnie od 8 lat i dziecko sie tutaj urodzilo.

Jesli mieszkasz krocej niz 8 lat, musisz wyrabiac paszport (dowodu nie da rady) dla dziecka w najblizszym konsulacie polskim w Niemczech, gdzie to jest dokladnie opisane, jak to sie robi.

Raczej paszport polski poprzez ambasadę polską. Dziecko powinno mieć obywatelstwo polskie , jak ojciec Turek, to też pewnie i tureckie, ale nie wiem na 100% jak prawo tureckie ma się do obywatelstwa.

Po ojcu Turku dziecko ma na pewno tez prawo do tureckiego, ktos juz nawet opisywal, ze zalatwienie tureckiego paszportu dla dziecka bylo prostsze niz zalatwienie drugiego, polskiego paszportu. Mimo wszystko zalatw dziecku polski, bo tureckie wladze faworyzuja mezczyzn i ich prawa, potem w razie czego dziecko bedzie mialo tylko tureckie dokumenty i ty nie bedziesz miala nic do gadania.

Dziekuje wszystkim za pomoc.Dziecko bedzie mialo niemieckie lub polskie dokumenty.Z turkami nigdy nie wiadomo .

Powrót