Dokumentacja techniczna strony www

• Autor wątku Autor wątku Trolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Trolek

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Chciałem sięzapytać jak to jest z pisaniem dokumentacji technicznej. Ale po kolei w punktach:
- zrobiłem stronkę www dla wymagającej klientki
- stronka www nie jest oparta na mechanizmach baz danych
- jako webmaster nie powinienem zatem udostępniać instrukcji jakim programem się posłużyć przy dodawaniu kolejnych galerii do stronki.

Pytanie moje brzmi, czy jestem zobowiązany do dostarczenia takich instrukcji skoro żaden programista nie udostępnia kodu źródłowego tylko oddaje efekt końcowy i zajmuje sie jego aktualizacją odpłatnie ?

Co powinienem dopisać do takiej instrukcji ew. że instrukcja jest przeznaczona do użytku prywatnego i wykorzystanie jej w innych celach grozi naruszeniem praw autorskich wykonanej i oprogramowanej witryny, jak to ująć prawnie ?

To czy i jakiego typu materiały źródłowe, instrukcje, itd. itp. masz dostarczyć powinno być uregulowane w umowie zawartej pomiędzy Tobą, a zleceniodawcą.

Trolek napisał:
Pytanie moje brzmi, czy jestem zobowiązany do dostarczenia takich instrukcji skoro żaden programista nie udostępnia kodu źródłowego tylko oddaje efekt końcowy i zajmuje sie jego aktualizacją odpłatnie ?
Nie wiem skąd masz takie informacje. Najczęściej umowa na realizację oprogramowania przenosi na zleceniodawcę prawa również do kodu źródłowego.

chodzi głównie o instrukcje do aktualizacji galerii, z tym że wiąże sie to z ingerencją w kod źródłowy html, który został napisany przeze mnie, więc właściciel strony nie powinien dostać takowych instrukcji czym i co zrobić bo będzie mógł sam sobie modyfikować całą witryne ?

Tak, jak napisałem - obie te rzeczy (prawa do kodu i sporządzenie instrukcji) powinna regulować umowa.
Nie słyszałem jeszcze o takim wypadku, żeby serwis www był tworzony na zlecenie, a prawa nie były przeniesione na zleceniodawcę. Jeżeli twórca zachowuje majątkowe prawa autorskie, to:
1. Może dowolnie wyceniać wszelkie zmiany
2. Kiedy "zwinie interes" i nie będzie chciał robić zmian, poprawek, aktualizacji, to teoretycznie zgodnie z prawem nie można z taką stroną zrobić nic.
3. Może ten sam serwis sprzedać innym klientom, a raczej każdy chce mieć stronę "jedyną w swoim rodzaju"
4. Ogólnie trudno jest w przypadku kodu strony www nie przekazać klientowi źródeł, bo używane języki, jak HTML, PHP, JavaScript, itp. nie są kompilowane :P

Ponadto zleceniobiorcy również najczęściej opłaca się przeniesienie praw, bo to pozwala mu na skorzystanie ze znacznie wyższego kosztu uzyskania przychodu, więc zaoszczędza całkiem sporo na podatkach.

EDIT:
A na czym ten serwis w ogóle stoi? Czy jest to jakiś Twój autorski CMS?

Powrót