Dokumenty do KRS

• Autor wątku Autor wątku fastt123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fastt123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Cześć,
co muszę złożyć do KRS w momencie gdy zarząd złożył rezygnację. Spółka aktualnie nie ma reprezentacji, oraz nastąpiła zmiana wspólników (jeden wspólnik sprzedał wszystkie udziały drugiemu). Jak możecie podpowiedzcie jakie druki i czy muszą być jakieś dodatkowe uchwały?

Nie tylko nic nie musisz ale nawet nic nie możesz. Skoro spółka nie ma reprezentacji, to wyłącznie z urzędu sąd rejestrowy może powykreślać wpisy nieaktualne. Jak ja kocham takich biznesmenów... :serce:

DaWoj napisał:
Nie tylko nic nie musisz ale nawet nic nie możesz. Skoro spółka nie ma reprezentacji, to wyłącznie z urzędu sąd rejestrowy może powykreślać wpisy nieaktualne. Jak ja kocham takich biznesmenów... :serce:

Ok, ale żeby wykreślił z urzędu to w jaki sposób mam o tym poinformować sąd rejestrowy?
Napisać wniosek i wysłać kopie rezygnacji i sprzedaży udziałów?

fastt123 napisał:
Ok, ale żeby wykreślił z urzędu to w jaki sposób mam o tym poinformować sąd rejestrowy?
Napisać wniosek i wysłać kopie rezygnacji i sprzedaży udziałów?
To zależy komu i jak członkowie zarządu (jeśli było ich więcej niż jeden) złożyli rezygnacje.
Wspólnika "z urzędu" sąd raczej nie wykreśli, członków zarządu- jak najbardziej.

DaWoj napisał:

Aż włos się jeży od takich "porad".

Zmiana osoby w zarządzie jest skuteczna od chwili wejścia wżycie uchwały o powołaniu a nie wpisu.

Wniosek do KRS podpisuje osoba powołana do zarządu, choćby nie była jeszcze wpisana do KRS.

Założyłem, że wspólnicy nie są tak lekkomyślni, by narażać się na grzywnę z art. 24. ust. 1b ustawy o KRS i powołali zarząd.

A jeżeli jednak są, to osoby zainteresowane powinny powiadomić sąd rejestrowy o zaistnieniu przesłanek do uruchomienia z urzędu postępowania przymuszajacego, o kórym stanowi art. 24 ust. 1a ustawy o KRS.

Powrót