dokumenty dotyczące zmiany adresu

• Autor wątku Autor wątku KINIAK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KINIAK

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Mam pytanko jakie dokładnie powinno się złożyć dokumenty do ZUS, US i Urzędu Miasta w przypadku zmiany adresu firmy prowadzonej przez osobę fizyczną.
Czy trzeba jeszcze gdzieś złozyć te dokumenty oprócz powyżej wymienionych instytucji????
Pozdrawiam
Kinga

Urząd Miasta - Zgłoszenie zmiany w rejestrze działalności gospodarczej. (opłata 50 zł)
US - aktualizacja NIP-1 (bezpłatna).
ZUS - zmiana siedziby - ZUS ZFA; zmiana adresu prowadzenia działalności - ZUS ZAA.
Należy jeszcze powiadomić bank, zmienić pieczątkę, powiadomić kontrahentów, ewentualnie PIP, Sanepid i w razie potrzeby sąd i komornika :) czasem prokuratora i policję :)

Jeszcze będzie konieczna wizyta w Urzędzie Statystycznym

[cytat="Lidsun"]Jeszcze będzie konieczna wizyta w Urzędzie Statystycznym[/cytat]

Nie będzie potrzebna - załatwia to Wydział Działalności Gospodarczej.

ja tez mam pytanko dotyczące zmian, muszę złożyć do KRS notarialnie potwierdzoną kopie decyzji nadania NIP. Posiadam taką decyzję, ale jest z 94 roku. Przez ten czas firma zmieniła nazwę i adres. Czy mogę złozyć ja do KRS w takiej postaci, jesli nie to co powinnam zrobić?

Proszę złożyć do Urzędu Skarbowego NIP 5 - tzw. wniosek o potwierdzenie nadania NIP-u

Powrót